• Načítám...
>

PVK zpřístupní historickou stoku pod centrem Prahy

  • 23. srpna 2022,
  • 13:21,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražské vodovody a kanalizace zvou veřejnost do stok pod centrem Prahy. Pod hlavním městem jich je 4600. Většina lidí o nich ale často neví. Jeden z historických vstupů pod Staroměstskou radnicí se pro zájemce otevře v září.

Reklama

Vlhké místo, kde strop lemují nevábné usazeniny. Přesto se jedná o historický skvost zachovaný v původním stavu. Více než 100 let starou kanalizační stoku pod Staroměstskou radnicí - takzvaný Cizinecký vstup - zpřístupní Pražské vodovody a kanalizace veřejnosti.

"Ta akce proběhne 18. září, ty prohlídky budou komentované a první začne v půl 10 a poslední v půl 5 odpoledne," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí PVK.

S výstavbou Cizineckého vstupu se začalo už v roce 1900. Výstavba souvisela s budováním čistící stanice v Papírenské ulici v Praze 6, kde je nyní muzeum Stará čistírna.

"Ten prostor je naprosto unikátní. Před více než 120 lety si ho nechali vyrobit pražští radní a ten název cizinecký je proto, že se s tím chlubili návštěvám, které do Prahy dorazily," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí PVK.

Podobných stok a kanálů se pod Prahou proplétají tisíce kilometrů. Cizinecký vstup pod Staroměstskou radnicí, který v září lidé budou moci navštívit, je spojnou komorou, ve které začíná stoka A.

"Dostanou se do prostoru, kam se jinak podívat nemohou a uvidí soutok tří stok přímo pod Staroměstskou radnicí do takzvané kmenové stoky A, což je jedna z nejstarších stok na území hlavního města Prahy. Ta pak dál vede Pařížskou ulicí pod Čechovým mostem takzvanou shybkou pod Stromovkou až na Ústřední čistírnu odpadních vod," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí PVK.

Na akci je nutná registrace, kterou zájemci mohou provést na webových stránkách www.pvk.cz. Registrace bude spuštěna ve čtvrtek 25. srpna v 9 hodin ráno.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu