• Načítám...
>

20 let od povodní restaurátoři stále zachraňují knihy

  • 25. srpna 2022,
  • 8:11,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Dvacet let po ničivých povodních pokračují restaurátorské práce na cenných dokumentech. Živelná katastrofa v roce 2002 zaplavila řadu archivů a různých spisoven. Cenné dokumenty zasáhla voda, bláto a následně plíseň a hniloba. Některé tiskoviny jsou nenávratně pryč, jiné stále čekají na to, až na ně v laboratořích přijde řada.

Reklama

Ani 20 let od ničivých povodní se práce restaurátorů nezastavily. Voda v roce 2002 zaplavila řadu archivů a knihoven. K mnoha cenným spisům se tehdy záchrana nedostala dostatečně rychle. A tak po namočení následovala ještě plíseň a hniloba. Významným pomocníkem restaurátorů byla tehdy stejně jako dnes víceúčelová sušící komora. Národní knihovna si ji nechala vyrobit na míru.

"Vznikla proto, protože po povodni v roce 2002 nebyla v Praze a okolí žádná vhodná sušící komora, která by uměla šetrně sušit knihovní fondy," řekl Jan Francl - klimatolog a operátor sušící komory.

Sušící komora Národní knihovny je jediná svého druhu na světě. Knihovna jí pořídila před 20 lety právě kvůli povodním. Zaplatila za ně kolem 6 milionů korun. 

"Umí tři typy sušení a ještě umí dezinsekci, to je hubení hmyzu," řekl Jan Francl - klimatolog a operátor sušící komory.

Aby se knihy daly zachránit, musí do sušičky putovat co nejrychleji. Ty, na které přijde řada později, je třeba zatím zamrazit. Knihy pak do sušičky není třeba vkládat rozebrané po listech. Vakuový přístroj z nerezu si s nimi poradí i v celku. Zatopit jim pak dokáže v rozmezí teplot mínus 5 až 60 stupňů Celsia.

"Mokrou knihu prokládáme mezi topné dlaždice, které jsou oboustranně topné. Toto jsou topné strany dlaždic a mezi to se prokládá ještě netex - netkaná textilie, která zabraňuje přilepení toho knihovního svazku na tu dlaždici," řekl Jan Francl - klimatolog a operátor sušící komory.

Sušení pak probíhá i několik dní. Tím to ale většinou nekončí. Na řadu pak přichází laboratoř a šikovné ruce restaurátorů.

"Tady se nacházíme v laboratorní místnosti, kde provádíme například konkrétně dolévání papíru, máme připravenou suspenzi, rozmixované papíroviny s přídavkem tylózy a provádíme tady doplňování originálu touto náhradní suspenzí," řekla Hedvika Herbsová - restaurátorka Národní knihovny v Praze.

"Zaléváme chybějící části a snažíme se nepřesahovat text ani jiné obrazové přílohy. Přebytečná voda je odsávána a uchycují se na té síťové ploše jen ty části té papíroviny. Tady můžeme vidět, jak vypadá ten dolitek po dolití," řekla Zuzana Černeková - restaurátorka Národní knihovny v Praze.

Cenné tiskoviny, které povodeň v roce 2002 poničila, restaurátoři obnovují dodnes. Voda u nás tehdy poškodila více než 660 tisíc knih, časopisů, filmů a historických fondů. Poškozeno bylo přes 50 českých knihoven. Škody se vyšplhaly k 380 milionům korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu