• Načítám...
>

Villa Pellé představuje barevnou výstavu Mimikry

  • 25. srpna 2022,
  • 8:13,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Jeden z nejvýraznějších expresivních malířů současné české výtvarné scény Martin Salajka představuje ve Ville Pellé v Praze 6 svou doposud nejobsáhlejší samostatnou výstavu. Ve dvou patrech si tak návštěvník může prohlédnout více než 100 pestrobarevných obrazů.

Reklama

Noční můry, horory, ale i covidová města duchů či metalové kapely. To je jen krátký výčet z inspirace, kterou český expresionista Martin Salajka využil pro svou dosud nejobsáhlejší samostatnou výstavu. 

"Já jsem jako dítě trpěl nočními děsy, které skutečně byly provázané nějakými halucinacemi a vždy mě zajímaly nějaké hororové věci, estetika metalových kapel, které poslouchám a tak dále," řekl Martin Salajka - malíř.

Přesto na výstavě s názvem Mimikry návštěvníky zaujmou obrazy plné barev, které jsou výjimečně výrazné i znepokojivé. Zároveň ale velmi srozumitelné.

"Celá ta výstava může být chápána jako nějaká halucinace. Ty věci jsou hodně vycházející z reality, ale ta realita se různě křiví, přelívá do nějakých děsů a tak," řekl Martin Salajka - malíř.

Martin Salajka je jedním z nejvýraznějších expresionistů české výtvarné scény. Villa Pellé teď představuje více než 100 jeho obrazů. Ty se autor společně s kurátorem Radkem Wohlmuthem rozhodli sestavit logicky. Když například stoupáte po schodech do druhého patra, jako byste ze dna vody pomalu stoupali na hladinu. 

"Kolem schodiště jsme nainstalovali obrazy ryb podle barev, takže si uvědomíte, jak se ty obrazy prosvětlují, až dojdete k obrazu, na kterém je na jednom plavec a na druhém rybář na loďce," řekl Radek Wohlmuth - kurátor výstavy Mimikry.

Salajkova tvorba sice vychází z každodenní reality, témata obrazů jsou ale často symbolická. Jedním takovým je i smrt. 

"Tohle je příklad instalace, která by sem měla toho diváka přivést. Když se podíváte, tak támhle je lebka, motiv smrti, malinká, vzdálená, v podstatě bezbranná a nevidíte nic jiného, takže nemáte žádné emoce, žádný strach. Ale teprve když uděláte pár kroků, tak vidíte, že ta smrt je všude kolem, je veliká, je strašně blízko a nemůžete se jí vyhnout," řekl Radek Wohlmuth - kurátor výstavy Mimikry.

Pestrobarevnou výstavu Mimikry Martina Salajky mohou návštěvníci ve Ville Pellé navštěvovat až do 2. října.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu