• Načítám...
>

Koalice SPOLU chce oživit Prahu a řídit dopravu

  • 29. srpna 2022,
  • 21:27,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Kampaň koalice Spolu vstoupila do horké fáze. Koalice tvořená ODS, TOP 09 a KDU - ČSL by v čele města chtěla bývalého primátora a poslance Bohuslava Svobodu. Kolik procent hlasů by byl pro uskupení úspěch?

Reklama

Na pražské Kampě zahájila koalice SPOLU horkou fázi kampaně do podzimních senátních a komunálních voleb. O post pražského primátora se bude ucházet Bohuslav Svoboda. Ten Prahu vedl již v letech 2010 až 2013. Tehdejší koalice se ale rozpadla a Svoboda byl navíc obviněn za neoprávněné zvýhodnění tehdejšího vlastníka práv k Opencard. Podle obžaloby oslovil tehdejší magistrát jedinou firmu bez uveřejnění výběrového řízení. Letos v červnu byl ale bývalý primátor pravomocně zproštěn viny. 

"Já se toho nebojím, protože to byl skutečně uměle vyvolaný krok a celý ten další vývoj Prahy ukázal, že se vše v Praze zhoršilo, když jsme přestali v Praze vládnout," řekl Bohuslav Svoboda, lídr kandidátky koalice SPOLU.

Poslední volební období je ODS v opozici. Volby v roce 2018 v Praze sice vyhrála, koaliční smlouvu ale tehdy s nikým neuzavřela. To teď chce změnit a změnit chce následně i hlavní město. 

"Je potřeba si vždy říkat, že dělám to, co dokážu udělat nebo to, co je nejpodstatnější. V tuto chvíli si myslím, že nejpodstatnější je vložit se do dopravy včetně dopravního parkování a vložit se do bydlení," řekl Bohuslav Svoboda. 

Občanští demokraté chtějí v Praze vládnout společně s KDU - ČSL, která je nyní také v opozici. Třetím subjektem koalice SPOLU je strana TOP 09. Ta momentálně vládne v koalici s Piráty, Prahou Sobě a Starosty. Za úspěch by podle Alexandry Udženijy, která je na kandidátce na šestém místě, bylo minimálně 30 procent hlasů.

"Ta stávající koalice, která je, jen o věcech mluví a neudělali vůbec nic. Spíš Pražany naštvali svými kroky, nesmyslnými cyklostezkami neboli cyklopruhy, nekoordinací dopravy, to si myslím, že je opravdu veliké téma," řekla Alexanda Udženija, starostka MČ Praha 2 a kandidátka do ZHMP.

Na předních místech kandidátky SPOLU jsou dále třeba europoslanec Jiří Pospíšil, zastupitel Jan Wolf, současný radní Jan Chabr i radní Hana Marvanová.

"Já bych chtěla dál prosazovat družstevní bydlení. Rozjeli jsme konečně první projekt a jsem přesvědčena, že musí vznikat více bytů a to nejen s developerské výstavby, ale i družstevních nebo městských nájemních," řekla Hana Kordová Marvanová, radní a kandidátka do ZHMP.

Komunální volby se v celé republice uskuteční v pátek a v sobotu 23. a 24. září. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu