• Načítám...
>

Praha chce postavit další trasu metra, okružní linku O

  • 2. září 2022,
  • 15:53,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Spojit okrajové části města podzemní dráhou, to si klade za dlouhodobý cíl současné vedení města. Proto chce nyní nechat vypracovat studii proveditelnosti páté linky pražského metra. Stavba metra O by měla plynule navázat na stavbu "Déčka".

Reklama


Praha na podzim zadá studii proveditelnosti páté linky pražského metra. Na té se bude pracovat tři roky, stavět by se pak mělo po dokončení metra D v roce 2029. Studie má ukázat smysluplnost nové linky nebo určit vhodnou trasu.

"Jedná se opravdu o nějakou vizi rozvoje do budoucna, přičemž se bavíme o řádově desetiletí. Tato nová trasa metra je také něco, u čeho je nutné myslet na to, aby to vedlo a zasíťovalo nějaký městský pozemek, který následně bude možné použít pro výstavbu městského nájemního bydlení," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Zadání studie proveditelnosti metra schválila pracovní skupina sestavená z odborníků napříč obory. Tu by měla ještě schválit městská rada a následně by magistrát chtěl na podzim vypsat zakázku na zpracovatele studie. Výsledky by mohly být známy v horizontu 36 měsíců. 

"Určitě budou mít studie tři části, analytickou, návrhovou a finální. Ta hodnotící by měla určitě zvažovat jednotlivé varianty, co se týká těch technických možností, etapovitost, které etapy a které části jsou vhodné a se kterými začít," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Samotná trasa O by podle předběžných návrhů měla vést z Nádraží Podbaba přes Dejvice, Smíchov, Budějovickou, Vršovice, Žižkov, Vysočany až do Čakovic. Podle modelu zatížení by v budoucnu metrem O například mezi stanicemi Smíchovské nádraží a Olbrachtova cestovalo 140 tisíc lidí denně.

"Obzvláště v tomto segmentu města, který prolíná Prahu 5, Prahu 4, Prahu 10, Prahu 3 a Prahu 9, jsou významná rozvojová území, kde budou bydlet desítky tisíc nových obyvatel," řekl Adam Scheinherr.

Linka O by měla každý rok přepravit kolem sto milionů lidí. Další cestující do ní přivede celkový ekonomický růst Prahy, Středočeský kraj, vysokorychlostní trať vedoucí mimo jiné do Ústí a do Drážďan a také Pražský okruh.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu