• Načítám...
>

V pražské zoo se narodila trojčata hutií kubánských

  • 1. září 2022,
  • 10:23,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V pražské zoo mají další přírůstky zámořských hlodavců. Narodila se tam rovnou trojčata hutií kubánských, které žijí opravdu jen na Kubě. Mláďata se narodila v červenci a skupinka dospělých zvířat je ihned přijala do rodiny.

Reklama

V pražské zoologické zahradě přibyla mláďata hutie kubánské. Trojčata se narodila v červenci a podle ošetřovatelů se jim daří více než dobře.

„Naše trojčata se narodila dvacátého července. To znamená, že jim je něco málo přes měsíc. Daří se jim velice dobře. Už chodí přižírat i pevnou stravu. Samozřejmě do pěti měsíců budou kojena ještě samicí, ale už chodí i na pevnou stravu dospělých jedinců. Mláďata jsou hned po narození soběstačná, to znamená, že následují ty dospělé jedince, vidí, slyší. Dokonce pár hodin po narození jsou schopná šplhat. Takže tam vlastně žádný náš zásah není třeba," říká vrchní chovatelka Denisa Zběhlíková.

Hutie kubánská, jak už název napovídá, žije na Kubě. Toto zvíře je možné pozorovat opravdu pouze na tomto ostrově. Podle ošetřovatelů se vlastně jedná o druh stromové nutrie.

„Žijí většinou v lesnatých porostech. Samozřejmě mohou se vyskytovat i v nějakých skalnatých oblastech. A jsou to vlastně hlodavci, takže jejich hlavní potravou jsou různé výhonky, listy, větve, tráva a dokáží chytat i malé bezobratlé živočichy. Je to druh, který je tam běžný, je to druh, který je málo dotčený, ale oni je tam stále loví pro maso a kůži,“ říká Denisa Zběhlíková.

V pražské zoo se hutie pohybují ve vnitřní i venkovní expozici. V tuto chvíli se v zahradě starají o celkem devět hutií. Šest jedinců je dospělých a doplnila je právě o prázdninách narozená mláďata.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu