• Načítám...
>

Piráti chtějí na Strahově vybudovat Vědeckotechnický park

  • 7. září 2022,
  • 14:05,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Praze chybí reprezentativní prostory pro setkávání podnikatelů, vědců, startupistů a studentů. Proto by Piráti chtěli v následujících letech vybudovat Vědeckotechnický park, který by těmto účelům sloužil.

Reklama

V Kampusu v Hybernské ulici představili Piráti významnou část svého volebního programu do podzimních komunálních voleb. Podle primátora Zdeňka Hřiba chybí hlavnímu městu Vědeckotechnický park. Právě jeho vybudování je pro Piráty jedno z klíčových témat do příštích let.

"Co tady zatím chybělo je to, aby tady byl fyzický prostor, místo, kde by se mohli potkávat odborníci jednotlivých oborů dohromady se studenty, se startupisty, se zástupci průmyslu a abychom tímto způsobem podpořili ten další rozvoj inovačního ekosystému, který nám umožní v Praze vytvořit další pracovní místa odpovídajících kvalit," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Je důležitá ta fyzická infrastruktura v podobě přednáškových místností, v podobě kanceláří, zkrátka dobře je to místo, kde se můžou setkávat lidi napříč obory," řekl Jaromír Beránek, předseda Výboru pro IT a Smart City.

Právě takový park by mohl vzniknout v prostorech tribun Velkého strahovského stadionu. 

"Ten Strahov má několik velkých výhod, bude dobře dopravně dostupný, už za několik let by tam měla vést nová tramvajová a také trolejbusová trať. V bezprostředním sousedství Velkého strahovského stadionu je areál vysokoškolských kolejí ČVUT. V rámci tohoto stadionu jsou dvě veliké tribuny, v nich jsou poměrně rozsáhlé kancelářské prostory, které dnes už zčásti ani neslouží tomu svému původnímu účelu. Je možné část po části adaptovat na prostory kanceláří, učeben nebo třeba přednáškových místností," řekl Jaromír Beránek, předseda Výboru pro IT a Smart City.

Vybudování Vědeckotechnického parku by podle Zdeňka Hřiba mohlo být financováno z evropských fondů.

"Chceme využít zhruba 400 milionů korun, které by se měly vrátit z podpůrného programu Covid - Praha, který jsme vytvořili před zhruba dvěma lety s využitím evropských peněz, které původně měly být určené na inovace, ale bohužel bylo nutné je využít prioritně jinak. Byly využity jako záruky za zvýhodněné úvěry, to znamená, že ty peníze nejsou spotřebované, ale ty se nám vrátí v momentě, kdy ty firmy ty úvěry doplatí," řekl Zdeněk Hřib.

Praha se dlouhodobě řadí mezi deset nejbohatších měst v rámci Evropské unie. Vznik Vědeckotechnického parku by ale podle Pirátů mohl hlavnímu městu pomoci k ještě lepšímu postavení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu