• Načítám...
>

Praha podpoří Člověka v tísní na pomoc lidem v exekuci

  • 9. září 2022,
  • 16:33,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo poskytnutí finančních prostředků formou daru společnosti Člověk v tísni. Celkem tři miliony korun budou sloužit této organizaci k tomu, aby pomohla lidem, kteří se chtějí vyvázat z exekucí v akci Milostivé léto II.

Reklama

Milostivé léto je opět tady. Znovu umožňuje dlužníkům splatit pouze původní dluh bez přidaných úroků. Ty totiž většinou mnohonásobně samotný dluh přerostly. 

""Uplatnit ukončení exekucí mohou všichni lidé, kteří mají exekuci vůči takzvaným veřejnoprávním subjektům. To je stát, obce, jimi zřizované organizace, ale třeba také společnosti, které patří státu, jako například ČEZ a další. Významnou skupinou jsou zdravotní pojišťovny," řekl David Borges, analytik, Člověk v tísni.

Pražské zastupitelstvo navíc při zářijovém jednání schválilo dar ve výši tří milionů korun pro organizaci Člověk v tísni. Ten tyto prostředky využije k pomoci lidem, kteří chtějí využít akce Milostivé léto II, avšak z různých důvodů, například v souvislosti s rostoucí inflací nebo vyššími náklady na energie, si nemohou dovolit zaplatit jistinu.

"Protože víme, že Člověk v tísni na to pořádá sbírku, tak jsme chtěli do této sbírky přispět a Praha konkrétně přispěje, dnes se to odhlasovalo, třemi miliony korun, aby Člověk v tísni mohl více lidem a Pražanům pomáhat se zaplacením jistiny," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy.

"Jsou to ty jistiny, které samy o sobě tvoří celkem velkou část toho samotného dluhu a v té chvíli ten dlužník objektivně ty prostředky nemá, protože kdyby je měl, měl by nějakou rezervu, tak ten exekutor na ně v průběhu exekuce skočí. Jediná cesta je nějaká pomoc a podpora ze strany nějakých donátorů a prostředků. Nejrychlejší a efektivní cesta se ukázala poslat ty prostředky na Člověka v tísni, který má tu metodiku, komunikuje dnes a denně a má tam dluhové poradenství," řekl Patrik Nacher, zastupitel hl. m. Prahy.

Magistrát by tímto chtěl apelovat na občany, kteří dluží částky na nájemném. Tam se v první části Milostivého léta podařilo oddlužit velmi málo lidí. 

"Všichni říkali, k čemu je nám to platné, když my nemáme těch 10, 20, 30 tisíc na úhradu jistiny. Přitom dluží ve výsledku milion šest set tisíc. Já jsem se v tuto chvíli dívala na ten přehled," řekla Hana Kordová Marvanová, radní hl. m. Prahy.

Milostivé léto II potrvá až do 30. listopadu 2022. Praha k akci mimo jiné spustila informační kampaň v dopravních prostředcích a na dalších místech metropole. Dlužníkům stačí zaplatit pouze jistinu dluhu, tedy původní nezaplacenou částku a poplatek exekutorovi, který je tentokrát nastaven na 1 815 Kč. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu