• Načítám...
>

Piráti chtějí v příštích letech měnit v Praze zákony

  • 21. září 2022,
  • 15:46,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Nové zákony pro Prahu. Ty na tiskové konferenci představili zástupci pirátské strany. Několika novelami stávajících zákonů by v následujících letech chtěli ulehčit život Pražanům. Důležitá je v tom prý spolupráce se státem.

Reklama

Několik dní před volbami představila jedna z koaličních stran ve vedení metropole své priority pro další roky. Podle primátora a lídra kandidátky Zdeňka Hřiba má hlavní město nedostatek kompetencí řešit sama své záležitosti a to brzdí všestranný rozvoj města.

"To je bohužel nedostatek, který je zakotven v zákonech a Praha sice má zákonodárnou iniciativu, ale nemá ty hlasy ve sněmovně, aby ty zákony mohla změnit," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Proto Piráti představili 18 novel zákonů, které by v následujících letech chtěli změnit. Využít k tomu chtějí své zastoupení nejen na pražském magistrátu, ale také v Poslanecké sněmovně. Podle poslance Jakuba Michálka je nutná změna zákona o provozu na pozemních komunikacích, a to třeba kvůli nechvalně známým koloběžkám.

"V oblasti koloběžek jsem jednal se zástupci všech těch poskytovatelů v Praze a my opravdu potřebujeme zajistit, aby Praha si mohla určit pravidla pro to, jak tady koloběžky budou fungovat. Že se budou například parkovat jen v těch dedikovaných stojanech, že samospráva bude mít možnost vymáhat ty povinnosti vůči komerčním provozovatelům. Ta druhá věc, kterou bych vám chtěl představit, je změna zákonů, které umožní rychlejší rozvoj tramvajových tratí. Bohužel dnes máme nastaveny hygienické limity, které jsou užitečné na místech, kde to dává smysl, ale současně někde jsou nastaveny tak, že to například zabrání tomu, aby se na sídlišti postavila nová tramvajová trať," řekl Jakub Michálek, poslanec PČR předseda poslaneckého klubu Pirátské strany.

Dále chtějí Piráti měnit posílení obce v dopravním značení tak, aby samospráva měla větší návrhové oprávnění. Obce by také měly být zmocněny v tom si stanovit pravidla pro parkování na svém území. 

"Aby se nám neděly takové ty nešvary, že někdo pronajímá svojí adresu lidem, kteří tam vůbec nebydlí a ti tam "fakeovým" způsobem získají možnost parkovat," řekl Jakub Michálek. 

V oblasti bydlení by pirátská strana chtěla více myslet na energetiku, ať jde třeba o solární panely na střechách či lepší komunikaci s památkáři třeba ohledně výměny oken v historických budovách. Dále by také chtěla lépe ochraňovat obyvatele proti dopadům krátkodobých pronájmů. 

"Byty mají být využívány k bydlení, takže pokud chce někdo provozovat v bytě hotel, tak ten byt musí zrekolaudovat na ubytovací jednotku," řekl Jakub Michálek. 

 Piráti by si také přáli, aby se na velkých investicích, jako je stavba metra D, stavba Vltavské filharmonie či dostavba Městského a Pražského okruhu, podílel právě stát a to proto, že tyto stavby mají celostátní význam. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu