• Načítám...
>

Galerie Smečky vystavuje koláže Klaudie Hlavaté

  • 22. září 2022,
  • 15:25,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Výstava Klaudie Hlavaté v Galerii Smečky představuje na třicet nejnovějších koláží. V nich autorka zpracovává ambivalentní témata, jako je tehdy a teď, dětství a dospělost či intimní a veřejné, jež vytvářejí zvláštní napětí a dobře podtrhují fragmentárnost zvolené techniky.

Reklama

Galerie Smečky hostí další výstavu. K vidění tu jsou tentokrát tři desítky koláží Klaudie Hlavaté.

"Je to koláž, jakou normálně člověk nečeká. Obvykle, když se řekne toto slovo, tak si představíte pár vystříhaných obrázků přilepených k sobě, malý formát, vše z papíru. Tohle je úplně jiná hra. Jsou tady veliké věci tak, že se do nich dá vstoupit, jsou lepené na plexisklo a je v nich používána spousta různých technik, to znamená, že v tom najdete kresbu, najdete v tom malbu, najdete v tom vlepované fotografie, ale třeba i tak speciální věci, jako je gravírování," řekl Radek Wohlmuth, kurátor výstavy.

"Pražská plynárenská je tradiční podporovatel kultury v Praze, takže samozřejmě není náhodou, že podporuje i zde galerii Ve Smečkách, jejíž jsme největší donátor, takže jsem rád, že tady můžeme uvést tuto nádhernou výstavu koláží," řekl Martin Pacovský, předseda představenstva Pražské plynárenské.

Dominantou výstavy pod názvem Obrácený stín je stejnojmenná koláž.

"Je stěžejní proto, protože funguje z obou stran. Ta koláž funguje jak z jedné strany, tak z druhé, tím využívám to plexisklo, že mohu takto vrstvit ty koláže a domalovávám pak celý ten koncept a obraz celého toho obrazu. Vytvářím pak takovýto svět. A ten obrácený stín, to je celá ta metafora toho obráceného, těch dualit, kterými se zabývám, i toho vnitřního rozpolcení," řekla Klaudie Hlavatá, autorka výstavy.

Touto výstavou Klaudie Hlavaté zahájila galerie své fungování v nové dramaturgii. Obměněn byl také tým galerijní rady, která se do budoucna bude podílet na výběru umělců.

"My jsme se rozhodli jít cestou, kdy chceme oslovovat současné umělkyně a umělce a doplňovat je o umělce, výtvarníky, kteří nejsou úplně vždy spjati s koláží, ale my jejich práci vnímáme, že může přinést nějaké nové úhly pohledu na toto téma. Takže to je hlavní strategie. Druhou částí je větší pozornost upřená na úžasnou sbírku, kterou nadace má a to už je vidět na této výstavě, kdy jsme autorku požádali, aby vstoupila do dialogu s nějakým z umělců, kteří jsou zastoupeni ve sbírce. V tomto případě je to Toyen," řekl Ondřej Horák, kurátor Galerie Smečky.

Své koláže bude Klaudie Hlavatá v Galerii Smečky vystavovat až do 17. prosince. Zavítat sem můžete od úterý do soboty, vždy mezi jedenáctou a osmnáctou hodinou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu