• Načítám...
>

Komunální volby jsou tady. Jak a koho můžete křížkovat?

  • 23. září 2022,
  • 12:35,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Po čtyřech letech jsou tady opět komunální volby, tedy volby zástupců do menších a malých celků územní samosprávy, to znamená do zastupitelstev obcí, měst či městských obvodů. Z pohledu systému jsou tyto volby nejsložitější. My jsme připravili přehled, který by vám měl pomoci s tím, abyste odvolili správně.

Reklama

Po čtyřech letech se znovu konají volby do obecních zastupitelstev. Ze všech voleb, které v České republice probíhají, jsou ty komunální z pohledu systému těmi nejsložitějšími. V komunálních volbách můžete volit třemi způsoby. První způsob je křížkovat kandidáty napříč všemi stranami, které v daném místě kandidují.

"Důležitá informace je ta, že maximální počet hlasů, který takto může volič učinit, se rovná počtu členů zastupitelstva, které jsou v té konkrétní obci voleny. To znamená, pokud máte 21 členné zastupitelstvo, můžete takto rozprostřít maximálně 21 hlasů," řekl Tomáš Jirovec, ředitel Odboru voleb Ministerstva vnitra.

Další možnost, kterou jako voliči máte, je dát jeden křížek preferovanému politickému subjektu.

"To znamená, že všechny své hlasy dáváte tomu pořadí kandidátů tak, jak je navrhla ta volební strana. Pokud byste ještě v rámci tohoto sloupce udělali malé křížky u těch jmen, tak k těm se nepřihlíží. Vy tím velkým křížkem respektujete to pořadí, jak ho nominovala ta volební strana. Tím té straně přidělíte tolik hlasů, kolik je tam těch kandidátů. Takže pokud má plnou kandidátní listinu, tak je to v tom našem případě těch 21, ale kdyby například kandidovala strana, která tam nominovala pouze 8 kandidátů, tak byste jí udělil 8 hlasů," řekl Tomáš Jirovec, ředitel Odboru voleb Ministerstva vnitra.

Třetí způsob, jak můžete podpořit své kandidáty, je zkombinovat obě zmiňované možnosti.

"Volič může zakroužkovat veliký křížek u názvu strany, ale pak ještě třeba u jiných volebních stran dá třeba 5 hlasů. To znamená, že té naší straně v 21 členném zastupitelstvu s tím velikým křížkem odevzdá 16 hlasů a těch 5 se potom připočte těm stranám, kterým zakroužkoval ty kandidáty," řekl Tomáš Jirovec, ředitel Odboru voleb Ministerstva vnitra.

Mimo to volí také část voličů kandidáty do Senátu. Jde o volební obvody Praha šest, deset a jedenáct a ve Středočeském kraji jde o obvody Beroun, Mělník a Kutná Hora.

"Voliči, kromě obálky takové šedivé barvy a toho hlasovacího lístku jak do velkého zastupitelstva, tak do zastupitelstva té městské části, obdrží ještě žluté hlasovací lístky pro volby do Senátu a u té komise potom žlutou obálku. Tam je důležité, aby ten volič vložil ty hlasovací lístky té barvy do té barevně odpovídající obálky a upozorním, že právě v Praze ty veliké hlasovací lístky, ta plachta do magistrátu nebo do velikého zastupitelstva a ten hlasovací lístek pro městskou část se do té šedivé dávají dohromady. To znamená, že nejsou tři obálky, ale ta šedivá je pro komunální volby a ta žlutá pro senátní volby," řekl Tomáš Jirovec, ředitel Odboru voleb Ministerstva vnitra.

Pokud jste volební lístky neobdrželi nebo je ztratili, můžete si o nové požádat přímo ve volební místnosti. Připomínám, že pro druhé kolo senátních voleb, které se bude konat příští pátek a sobotu, vám volební lístky poštou nechodí. Právo volit má každý svéprávný občan, kterému je alespoň 18 let a má trvalý pobyt na území obce. Na rozdíl od parlamentních voleb ale není možné volit na voličský průkaz mimo místo svého trvalého pobytu. Podrobné informace najdete webových stránkách Ministerstva vnitra nebo vám je sdělí komise přímo ve volební místnosti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu