• Načítám...
>

Pražská Zoo odchovala mládě hrabáče kapského

  • 26. září 2022,
  • 17:21,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Noční samotář, který celý den prospí v temné noře. I tak by se dal popsat nový přírůstek hrabáče kapského v pražské zoologické zahradě. Svým zjevem zdánlivě připomíná třeba prasátko, klokana nebo mravenečníka.

Reklama

Dlouhý čenich a nekonečný jazyk jako mravenečník, uši a ocas zase připomínají klokana. Nový přírůstek hrabáče kapského v pražské zoologické zahradě má ale mnohem víc společného třeba se slonem.

"Především je to v tom jejich starobylém původu, v tom genetickém kódu. Pochází ze stejné větvě savců, která se oddělila již velmi dávno," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Odchovat v zajetí tohle roztomilé a vzhledem trochu bizarní zvíře ale není vůbec jednoduché. Hrabáč je totiž noční samotář, který celý den prospí v temné noře. Odborníci tak o nich ví jen pramálo. Co je ale jasné, že se hrabáči ve volné přírodě živí především mravenci a termity. A i to je pro chovatele komplikace. V pražské zoo tak museli najít alternativu.

"My samozřejmě ty hrabáče nenakrmíme na termitech ani na mravencích, oni jsou za noc schopní spořádat i desítky tisíc. Ta náhradní strava sestává z takových komponent, aby to nutričně vyhovovalo. Je tam třeba čistá hovězí svalovina, srdeční mletá, pak nějaká sušená hmyzí směs, také doplňky z mléka, z různého ovoce rozmixovaného," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Další komplikací jsou i tak trochu krkavčí matky hrabáčů. Běžně se jim totiž stává, že svá mláďata omylem třeba zalehnou nebo zahrabou v noře a ani jinou starostí o ně se podle chovatelů příliš netrápí.

"Ta jejich péče spočívá v tom, že přijdou do té nory, kde to mládě přebývá a tam utrmácené po tom lovu termitů se uloží ke spánku a spí tak dobře, že nechají to mládě napít. A to je veskrze to gros té jejich péče," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Přesto se pražské zoologické zahradě podařilo odchovat už 8. mládě hrabáče kapského. To nejmladší je dva a půl měsíce stará samička. Dospělosti dosáhne v půl roce života, kdy by měla vážit okolo 40 až 50 kilo. 

"Momentálně se o ní dá říci, že se velmi aktivně snaží následovat svou matku, napodobovat jí v tom, co dělá, zkoumat své prostředí, protože takto staré mládě už je velmi aktivní, ale pořád tím hlavním je pro ní získat dostatek mateřského mléka od své matky," řekla Barbora Dobiášová - kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Jméno hrabáčí holčička zatím nemá. Přijít podívat se na ní ale návštěvníci mohou do Afrického domu pražské zoologické zahrady, kde sousedí třeba s žirafami. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu