• Načítám...
>

Nová výstava ukazuje Prahu jako město v době Karla IV.

  • 4. října 2022,
  • 11:02,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Výstava v domě U Zlatého prstenu nedaleko Staroměstského náměstí v Praze představuje hlavní město v období Karla IV. Expozice návštěvníky seznámí s urbanistickými a stavitelskými počiny, ale i s tehdejším životem Pražanů. Moderní výstava k tomu využívá 3D modely středověkých staveb, které už dnes v Praze nenajdeme, kreslené filmy, vizualizace a samozřejmě nejnovější originály nálezů z ulic Staré Prahy.

Reklama

Když se Karel IV. vracel v říjnu 1333 do Čech, nalezl Prahu v rozkladu. Pražský hrad byl pobořený, královské hrady prodané a koruna zašantročená. A tak se tehdy sedmnáctiletý kralevic pustil do práce. Za 45 let jeho vlády se z Prahy stalo centrum vzdělanosti, středisko řemesel a domácího i zahraničního života. Středověká Praha se tehdy zařadila mezi nejvýznamnější evropská velkoměsta. Jak přesně se tehdy proměňovala ukazuje výstava Praha Karla IV. 

"Představuje v podstatě každému, ať znalci Prahy nebo turistům, to nejvýznamnější, co můžeme a chceme sdělit o založení především Nového Města pražského a významu, v jakém Praha stoupala v době, kdy tady vládl Karel IV.," řekla Markéta Gausová Cernerová - muzejní pedagožka.

V první části expozice se návštěvník seznámí s duchovním rozměrem středověké Prahy. Karel IV. totiž s pražským arcibiskupem zajistil, že se Praha stala centrem oslav důležitých církevních svátků.

"Do Prahy začaly proudit davy nejen českých, ale v podstatě evropských křesťanských poutníků a Praha se skutečně vždy na krátkou dobu v roce stala takovým duchovním centrem křesťanské Evropy," řekla Markéta Gausová Cernerová - muzejní pedagožka.

To, jak středověká metropole vypadala, výstava ukazuje třeba prostřednictvím 3D modelů domů, které už dnes v Praze nenajdeme. Zajímavou částí expozice je i takzvaný videomapping, který návštěvníka názorně seznamuje s proměnami a rozvojem středověké Prahy.

"I ten nejméně poučený divák, který získá představu, jak Praha rostla od 9. století od doby, kterou bychom asi mohli nazvat dobou prvních Přemyslovců, až právě do doby panování císaře Karla IV.," řekla Markéta Gausová Cernerová - muzejní pedagožka.

Tvůrci výstavy ale nezapomněli přiblížit tehdejší obyvatele Prahy. A to nejen ty významné, kam patřili třeba řemeslníci a obchodníci a kteří měli i značný politický vliv. Expozice se tak snaží vyprávět i příběhy obyčejných lidí, skrze které návštěvník nahlédne do tehdejší společnosti.

"Jsou připomínáni i takzvaní závislí obyvatelé, kteří nebyli měšťany, bylo jich tady veliké množství. Pomáhali v řemeslnických dílnách, v koželužnách, v takových těch provozech, které byly nevoňavé, hlučné, ale bez nichž by se to město neobešlo," řekla Markéta Gausová Cernerová - muzejní pedagožka.

Výstavu Praha Karla IV. mohou lidé navštívit v domě U Zlatého prstenu nedaleko Staroměstského náměstí v Praze. Muzeum má otevřeno každý den kromě pondělí, vždy od 9 hodin ráno do 6 hodin večer.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu