• Načítám...
>

Český červený kříž učí jak pečovat o osoby připoutané na lůžko

  • 4. října 2022,
  • 12:54,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Situace, kdy člověk není kvůli špatnému zdravotnímu stavu schopen samostatně vykonávat základní životní potřeby a vyžaduje péči druhých osob. Jak se ale o své blízké postarat správně? A jak zvládnout psychický nátlak? S tímto vším pomáhá nový kurz, který připravil Oblastní spolek Českého červeného kříže v Praze 1.

Reklama

Péče o osobu, která je nehybná a odkázána na pomoc druhých, je náročná nejen pro pacienta, ale významně ovlivní i život jeho příbuzných. Pokud se rodina rozhodne o svého blízkého postarat doma, čeká je velmi náročná cesta. Jak ale o osoby odkázané na lůžko pečovat správně? Na co se musíme připravit? A jaké tipy a triky bychom měli znát? Odpověď nejen na tyto otázky přináší kurz, který organizuje Oblastní spolek Českého červeného kříže v Praze 1.

"Během dne si vyzkouší jak péči o toho klienta na lůžku, to znamená běžnou hygienu, ošetřování různých ran, jak s klientem manipulovat tak, aby to bylo bezpečné jak pro něj, tak i pro toho klienta, naučí se něco o stravě, o pravidlech hygieny, intimity, velkou část zaměřujeme i na komunikaci," řekla Barbora Miléřová, koordinátor zdravotníků pro Oblastní spolek Českého červeného kříže v Praze 1.

Během osmihodinového kurzu se skupina studentů seznámí se vším, co je může potkat v praxi. 

"Máme kolem 10, 15 studentů na den, aby měli možnost si vše prakticky vyzkoušet, což je největší benefit tohoto kurzu. Vyzkoušet si vše v bezpečném a kontrolovaném prostředí, aby se cítili sebevědomě, když pak dojde na reálnou akci," řekla Barbora Miléřová, koordinátor zdravotníků pro Oblastní spolek Českého červeného kříže v Praze 1.

V praxi pak často prý mají lidé problémy v komunikaci s nemocnými a také s dotyky, které v mnoha případech přesahují intimní zónu. 

"Je velikým překvapením nebo často se s tím setkáváme, že lidé mají problém se dotknout jiného člověka, byť by to byl člen jejich vlastní rodiny. Ve chvíli, kdy máte doma nemohoucí babičku, tak najednou zjistíte, že jen se jí dotknout nebo jí přizvednout se bojíte. A my klientům, vlastně našim studentům, tady pomáháme toto prolomit a získat tu sebedůvěru," řekla Barbora Miléřová, koordinátor zdravotníků pro Oblastní spolek Českého červeného kříže v Praze 1.

"Já jsem tento kurz vybrala především pro procvičení a dovysvětlení věcí, jelikož se v tomto oboru pohybuji, jsem studentka zdravotnické školy v Brně a je to pro mě takové, že si to procvičím. Je to jiné, než v té nemocnici, jelikož tady zase ti lidé jinak reagují. Takže asi skrze to, abych se zdokonalila a rozšířila si obzory," řekla Kateřina, účastnice kurzu.

"Ten kurz je pro naše sebevědomí a pro takovou jistotu, co by bylo, kdyby se náhodou stalo, že se musíš postarat o člověka, který nutně potřebuje tvou pomoc," řekla Světlana, účastnice kurzu.

Do takového kurzu se můžete přihlásit i vy a to na webových stránkách cckpraha1.cz. Tam najdete všechny informace včetně cen všech kurzů. Kurz moderního ošetřovatelství se vypisuje přibližně jednou za dva měsíce a absolventi na konci kurzu získají certifikát. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu