• Načítám...
>

Výlovy rybníků jsou i v Praze v plném proudu

  • 14. října 2022,
  • 7:59,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Během října a listopadu si mohou Pražané přivstat a zúčastnit se několika výlovů menších či větších rybníků. Hlavní sezóna je totiž v plném proudu a tak jsme se na jeden z výlovů vydali i my s kamerou.

Reklama

Podzimní sychravé ráno, sítě, podběráky, kádě a postavy v dlouhých pláštích a vysokých holínkách. To je až sváteční pohled, který se naskytne každému, kdo navštíví tradiční výlov rybníku. I tady v pražských Počernicích.

"Vypouští se asi 14 dní až 3 týdny podle přítoku a první je, že se natahuje ta podložní síť, kterou jsme teď už vyjádřili, kde jsou ryby, které se shromáždí při tom vyjádření a nakládají se do kádí, na vál," řekl Karel Rosenbach - zástupce rybářského hospodáře.

Do výlovu se v Dolních Počernicích zapojila asi dvacítka rybářů. Ryby, které vyberou, putují do nádrží pro sportovní rybaření. Splňovat pro to ale musí zákonnou míru. Pokud ne, rybáři je vracejí zpátky.

"Třeba kapr má 45 centimetrů zákonnou míru, takže od těch 45 do 70 si ho můžeme ponechat. 70, to už je zase trofejní ryba, ta se vyfotografuje, pouští a do těch 45 se vrací zpět," řekl Karel Rosenbach - zástupce rybářského hospodáře.

V rámci výlovu uspořádaly Lesy hl. m. Prahy také doprovodný program pro děti. Ten se zaměřil hlavně na český vodní svět.

"Ukazujeme tady ryby přímo z toho Počernického rybníka a snažíme se dětem vysvětlit a ukázat, jak funguje rybářství a jak by měl správný rybář vypadat, co používá a tak dále," řekl Štěpán Makrlík - vedoucí Oddělení ekologické výchovy, Lesy hl. m. Prahy.

anketa

Počernický rybník bude znovu napuštěn hned po skončení výlovu. Ryby se sem ale vrátí až na jaře.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu