• Načítám...
>

Pražská záchranka má ve vozovém parku nového parťáka

  • 14. října 2022,
  • 15:48,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zdravotnická záchranná služba hlavního města Prahy má ve vozovém parku nového pracanta. Je jím čtyřkolka Polaris Ranger XP 1000 EPS. Zvládne projet úzkými uličkami i těžko prostupným terénem.

Reklama

Vozový park pražské záchranky se rozrostl o nového parťáka. Variabilní čtyřkolka Polaris má sílu 68 koní a uhánět dovede až 90 kilometrovou rychlostí.

"My jsme analýzou zjistili, že jsou oblasti, kde technika obecně zdravotnické záchranné služby má horší prostupnost, potažmo delší dojezdový čas. Sháněli jsme stroj, který by byl schopný transportovat právě jak osoby, tak materiál a byl více variabilní. Tenhle se nám zdál ideální," řekl Ondřej Šedivka - vedoucí pracoviště krizové připravenosti ZZS hl. m. Praha.

Čtyřkolka Polaris patří k nejvýkonnějším strojům ve své kategorii. A právě díky své síle a velikosti dokáže zdravotníky dopravit k pacientům i do těžko prostupných míst.

"Konkrétní případ třeba ze zásahu v Národním parku České Švýcarsko, kdy došlo ke zranění osoby v nepřístupném terénu, kam by se standardně sanitní vozidlo nedostalo. My jsme byli aktivováni, dojeli jsme na místo díky terénním vlastnostem toho vozidla, naložili jsme pacienta, pacienta jsme dovezli do prostoru, kde byla zpevněná komunikace, kde na nás čekalo sanitní vozidlo," řekl Ondřej Šedivka - vedoucí pracoviště krizové připravenosti ZZS hl. m. Praha.

S těžko prostupným terénem se ale záchranáři nepotkávají jen za hranicemi měst. Novou čtyřkolku kategorie UTV tak využijí i v centru Prahy.

"Díky tomu, že se jedná o malý a výkonný stroj s možností transportu jak materiálu, tak osob, tak se dostaneme i do těch malých uliček typicky v rámci plánovaných opatření, jako jsou demonstrace, oslavy a tak dále," řekl Ondřej Šedivka - vedoucí pracoviště krizové připravenosti ZZS hl. m. Praha.

Nová čtyřkolka se se vozovém parku pražských záchranářů příliš neohřála. Už třikrát záchranáři využili jejích schopností. Svou premiéru tak absolvovala ve Stromovce, podruhé vyjížděla k demonstraci do centra města a naposledy zasahovala při zmiňovaném požáru v Národním parku České Švýcarsko.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu