• Načítám...
>

Památník národního písemnictví otevřel Muzeum literatury

  • 25. října 2022,
  • 13:43,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Památník národního písemnictví změnil nejen svou adresu. Pro své návštěvníky otevřel nové Muzeum literatury, které obsahuje velmi rozsáhlé expozice - často obohacené o doprovodné programy či prohlídky pro děti i dospělé.

Reklama

Památník národního písemnictví se téměř po sedmdesáti letech přestěhoval. Opustil své tradiční prostory ve Strahovském klášteře a přemístil se do bubenečské Petschkovy vily a už jako Muzeum literatury otevřel své sbírky veřejnosti.

"Každý si řekne: Muzeum literatury, tak tam uvidím knížky a zase knížky a zase knížky a vlastně mi to příliš moc toho nedá. Tady je to úplně obráceně. Je to tady celé postavené na vizualitě, to znamená, že divák, návštěvník je opravdu provázen tím, co ho stále nějakým způsobem iniciuje k tomu, aby se zajímal o předměty, které jsou zde vystavené," řekl Zdeněk Freisleben - ředitel Muzea literatury.

Rukopisy, archiválie, výtvarná díla i knihy doplněné o díla současných audiovizuálních umělců - to všechno obsahuje stálá expozice.

"Jmenuje se Rozečtený svět a ta expozice je v podstatě určitým takovým modelovým a modulovým schématem o tom, jak se česká literatura vyvíjela nebo jakým způsobem, různé vlivy, spisovatelé a tak dále. Takže svým způsobem je to velice obsáhlé, ale není to chronologické," řekl Zdeněk Freisleben - ředitel Muzea literatury.

Každý modul prezentuje určité období české literatury od národního obrození až do roku 1989. Literatura je návštěvníkům předávána nejen ukázkami děl ve formě rukopisů a knihami, ale také filmovými adaptacemi, zvukovými nahrávkami, výtvarnými díly nebo trojrozměrnými předměty. 

"My jsme zaměřeni i na tu nejmladší generaci, takže je zde průvodce, který prochází jednotlivými expozicemi, ten dětský návštěvník získává určité podněty o literatuře, základech literatury a má možnost tvořivým, takovým herním způsobem si celou expozici projít," řekl Zdeněk Freisleben - ředitel Muzea literatury.

V Muzeu literatury je k vidění několik ikonických předmětů - jako například Arbesova dýmka. Mezi nejzajímavější patří expozice Karla Hynka Máchy.

Součástí nově otevřeného muzea je také malá galerie určena ke krátkodobým výstavním projektům. První z nich je výstava nejkrásnější české knihy roku 2021.

Představuje výsledek 57. ročníku soutěže, kterou pořádá Ministerstvo kultury České republiky a Památník národního písemnictví. Vítězné knihy vybírá mezinárodní odborná porota.

"V první řadě se hodnotí ta technická záležitost knihy a ta druhá je potom tak, jakým způsobem je obsahová a grafická konvence - v tom, že se to prostě navzájem doplňuje a že se ta kniha stává skutečně zajímavým objektem," řekl Zdeněk Freisleben - ředitel Muzea literatury.

Prostory Muzea literatury jsou opravdu veliké. Kromě výstavních prostor, které se rozkládají v deseti sálech, zde naleznete studovny, badatelská pracoviště, dílnu pro děti a sál pro doprovodné programy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu