• Načítám...
>

Milostivé léto bude končit. Na smazání dluhů zbývá pár dní

  • 9. listopadu 2022,
  • 14:08,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Už jen pár týdnů mají lidé na to, aby vyřešili své dluhy v rámci akce Milostivé léto II. V rámci té mají možnost zaplatit jen samotnou dlužnou částku a poplatek exekutorovi. Naběhlé penále a další poplatky jim jsou odpuštěny. Umořit tak mohou i statisíce korun. Magistrát hlavního města navíc nejzranitelnějším skupinám pomáhá splatit i jistinu, pokud ani na ní dlužník nemá dostatek finančních prostředků. Je ale třeba si pospíšit, akce Milostivé léto II. totiž končí už na konci listopadu. Vše potřebné je ale potřeba vyřídit už do poloviny měsíce.

Reklama

I statisíce korun na dluzích mohou lidé umořit v rámci akce Milostivé léto II. Dlužníci si ale musí pospíšit. Kampaň, která umožňuje splatit pouze původní dluh bez přidaných úroků totiž končí 31. listopadu. Situaci je ale třeba začít řešit ideálně nejpozději do poloviny měsíce.

"Úplně nejzazší termín na to, aby to člověk začal řešit, je 15. listopadu odeslat doporučeným dopisem exekutorovi žádost o vyčíslení dosud nesplacené jistiny a zároveň informaci o tom, že chce využít Milostivého léta," řekl Daniel Hůle - analytik společnosti Člověk v tísni.

K tomu mohou lidé na webu milostiveleto.cz využít generátor, který po zadání oprávněného exekutora tento dopis vygeneruje. A právě ten je potřeba exekutorovi do 15. listopadu odeslat. Po uplynutí této lhůty je možné formulář exekutorovi zaslat ještě do konce listopadu. Proces už ale bude složitější.

"Člověk nemá nárok na tu lhůtu, kterou garantuje zákon a musí si vyrazit na výlet do exekutorského úřadu, což s velkou pravděpodobností bude v jiném kraji a nebo na druhém konci republiky. Potom je to možné řešit nahlédnutím přímo do spisu a to je možné řešit do poslední chvíle," řekl Daniel Hůle - analytik společnosti Člověk v tísni.

V každém případě do 30.11. musí být na správný účet připsány požadované dlužné částky - tedy samotný původní dluh a poplatek exekutorovi. Penále, které často obě zmíněné částky mnohonásobně převyšuje, je pak dlužníkovi odpuštěno. Čas ale plyne a tak pokud chcete Milostivé léto II. ještě využít, začněte situaci řešit nejlépe hned. Protože kolik toho o svých dluzích víte? Už tohle samotné zjišťování totiž nějaký čas zabere.

"Podívám se do Centrální evidence exekucí, tam zjistím, který exekutor vůči mně vede exekuci, bohužel ale nezjistím, kdo je oprávněný. To mohu zjistit tím, že zjistím spisovou značku soudu a obrátím se na příslušný soud, který tam je uveden a ten mi sdělí jméno oprávněného. V tu chvíli já se mohu rozhodnout, jestli je pro mě Milostivé léto využitelné," řekl Daniel Hůle - analytik společnosti Člověk v tísni.

Řada dlužníků se ale ocitá v situaci, kdy jim chybí finanční prostředky i na zaplacení samotného dluhu a poplatku exekutorovi. Vedení Prahy pro tyto případy už v září vyčlenilo finanční dar pro organizaci Člověk v tísni.

"Člověk v tísni pořádá sbírku, tak jsme chtěli do této sbírky přispět a Praha konkrétně přispěje 3 miliony korun tak, aby Člověk v tísni mohl více lidem i Pražanům pomáhat se zaplacením jistiny," řekla Hana Kordová Marvanová (SPOLU) - zastupitelka hl. m. Prahy.

"Týká se to zejména dlužného nájemného, kde ta samotná jistina je v desítkách tisíc a oni ty peníze nemají, tudíž by toho nemohli využít," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

Připomeňme ještě, že Milostivé léto mohou využít pouze lidé, proti kterým byla zahájena soudní exekuce, a to ještě před 28. říjnem 2021. Věřitelem pak musí být veřejnoprávní subjekt - tedy stát, obec nebo třeba kraj. Věřitelem pak mohou být i společnosti, které patří státu, jako třeba Dopravní podnik nebo skupina ČEZ.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu