• Načítám...
>

Pražský orangutan Kawi oslavil druhé narozeniny

  • 18. listopadu 2022,
  • 15:50,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V pražské zoologické zahradě měli 17. listopadu o důvod navíc k oslavám. Sametový orangutánek Kawi totiž oslavil své druhé narozeniny.

Reklama

Rošťácký kukuč, sametový kožíšek a pestré akrobatické kousky. Tenhle malý lidoop z pražské zoo oslavil 17. listopadu své druhé narozeniny.

"17. listopadu oslavil náš nejmladší člen orangutaní rodiny sameček Kawi své druhé narozeniny, velmi dobře prospívá, dostal své oblíbené krmení, takže dostal papáju, kterou miluje," řekl Martin Vojáček - vrchní chovatel primátů.

Malý Kawi na první pohled zaujme svým roztomilým vzezřením, díky kterému získal srdce nejednoho návštěvníka. Zároveň jde ale také o jeden z nejvýznamnějších odchovů posledních let.

"Kawi je geneticky výjimečný tím, že jeho praprarodiče pocházeli z volné přírody a tím pádem má daleko méně příbuzných v tom evropském chovu. Tím je geneticky cenný. Evropský záchranný program pro orangutany řídí koordinátor a ten dohlíží na to, aby se nekřížila příbuzná zvířata mezi sebou," řekl Martin Vojáček - vrchní chovatel primátů.

To ale zároveň znamená, že v pražské zoo Kawi do budoucna nezůstane. Až dospěje, poputuje do jiné zahrady. Pravděpodobně navíc do některé v zahraničí. Pražská zoo je totiž jediná, která orangutany sumaterské chová.

"Chov orangutanů patří mezi ty náročnější, takže určitě potřebují moderní pavilon, potřebují teplo, protože jsou to "endemiti" ze Sumatry, takže určitě i to bude jeden z důvodů, proč jsme jediní," řekl Martin Vojáček - vrchní chovatel primátů.

Většina zvířat, která jsou umístěna v pražské zoologické zahradě, je ve volné přírodě ohrožena. Jinak tomu není ani u orangutanů sumaterských. 

"Orangutany v přírodě ohrožuje nejvíce úbytek jejich přirozeného prostředí, kácení deštných pralesů, zakládání palmy olejné a také rostoucí lidská populace," řekl Martin Vojáček - vrchní chovatel primátů.

Kawiho akrobatické kousky mohou návštěvníci spatřit v pavilonu Indické džungle, kde žije s otcem Pagy, matkou Mawar a starší sestrou Diri. Ideální čas návštěvy je pak kolem desáté hodiny dopoledne, kdy rodina dostává krmení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu