• Načítám...
>

Děvčátko se sirkami čeká obnovená premiéra

  • 22. listopadu 2022,
  • 8:23,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Přípravy na obnovenou premiéru po pěti letech jsou v plném proudu. V Malostranské besedě připravují taneční pohádku se jménem Děvčátko se sirkami. Na jevišti se objeví pouze pět tváří - Alena Pešková, Martin Dvořák a tři studentky taneční konzervatoře. K vidění bude představení třikrát. Poprvé koncem listopadu a následně ještě dvakrát v prosinci.

Reklama

V Malostranské besedě mají napilno. Taneční pohádka Děvčátko se sirkami, která je na motivy stejnojmenné pohádky Hanse Christiana Andersena, čeká obnovená premiéra.

"Je to velmi smutný a dojemný příběh, což si myslím, že je v dnešní době pro ty děti, které trpí tím nadbytkem a dostatkem všeho, správné si uvědomit, že v tento vánoční čas někteří lidé nemají ten nadbytek a nemají se dobře, jsou třeba sami. Takže to pojednává o malé holčičce, která je chudá, přišla o maminku a prodává sirky. Na ten Štědrý večer zjistí, že ty sirky mají kouzelnou moc, má ty sirky tři a každá ta sirka ji zanese do jiného snu. A když si může vybrat ten poslední sen, tak si samozřejmě přeje, aby zase na světě byla její maminka," řekla Alena Pešková - režisérka, tanečnice.

V představení je pouze pět aktérů. Alena Pešková, Martin Dvořák a studentky taneční konzervatoře Praha.

"Hlavní představitelka je Natálka Schultes, ona je také studentka taneční konzervatoře. Je to strašná výzva pro takto malou tanečnici, protože těm slečnám je 14, jsou to studentky čtvrtého ročníku a ona je 50 minut na jevišti. My jí jen přihráváme a je tam spousta rekvizit, takže je to pro ní, jak se říká, velká kláda," řekla Alena Pešková - režisérka, tanečnice.

Tanečnice do představení si vybrala sama režisérka na hodinách klasického tance taneční konzervatoře. 

"Kromě té techniky, kterou musí mít ty studentky, tak je to důležité také typově, protože Natálka prostě má tu fyziognomii takovou, že působí jako to děvčátko, které umí i trpět, umí se i smát, má své bolesti," řekla Alena Pešková - režisérka, tanečnice.

Slavná pohádka je provedena v Ultra-minimal-ballet.

"Zakládáme na tom, že všechno je minimalistické. Jak vidíte, tak ta scéna není úplně pro balet, ale nám vystačí. Vyprávíme to takovým zcizovacím stylem, že jak jste viděli, tak ty scény jsou, co se týká toho snu, takové velmi stylizované, budeme mít potom veliké bílé líčení a ty zcizovací scény jsou velmi civilní hraní, aby tam bylo vidět, že ta realita je vždy tak krutá a vrací nás to zpět z těch našich snů," řekla Alena Pešková - režisérka, tanečnice.

Doprovázející hudba pochází převážně z dílny českého skladatele Oskara Nedbala. Další hudba je potom tvorbou české současné skladatelky Gabriely Vermelho.

První obnovená premiéra se koná 27. listopadu v Malostranské besedě. Reprízy budou dvě, a to 3. a 18. prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu