• Načítám...
>

Pražská zoo se pochlubila mládětem vzácného papouška

  • 22. listopadu 2022,
  • 13:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zoo Praha se pochlubila dalším chovatelským úspěchem. Chovatelé exotického ptactva nám ukázali nejnovější mládě vzácného papouška. Jeho chov je přitom v České republice unikátní. V pražské zoo se ho podařilo odchovat už po páté v řadě za sebou.

Reklama

Když navštívíte Rákosův pavilon pražské zoo, v části průchozí expozice vám nad hlavami mohou prolétnout některé ptačí skvosty. Jednoho z nich, papouška kakadu palmového, se teď místním chovatelům podařilo rozmnožit. Jeho odchov je přitom v Česku unikátní.

"Je to samička, pozná se to už takhle podle morfologických znaků. Má menší zobáček, je to poměrně ojedinělý vzácný papoušek, který se chová v zoologických zahradách nebo u chovatelů specialistů," řekl Antonín Vaidl - kurátor chovu ptáků Zoo Praha.

Kakadu palmový je jeden z nejvzácnějších obyvatel Rákosova pavilonu. Pražské zoo se jich podařilo odchovat už šest. 

"Ten rodičovský pár odchoval přirozeně mládě, což je unikátní i v rámci celosvětových zoologických zahrad a žádná zahrada neodchovala přirozeně tolik mláďat po sobě," řekl Antonín Vaidl - kurátor chovu ptáků Zoo Praha.

Poprvé se to povedlo v roce 2013 papouščímu páru původně zabavenému pašerákům. 

"Tento chov začal v roce 2009 - 2010, kdy se k nám dostali první ptáci z nelegálního chovu, kteří neměli patřičné dokumenty a byli zabaveni českou inspekcí. Potom byli předáni státem do zoologické zahrady," řekl Antonín Vaidl - kurátor chovu ptáků Zoo Praha.

V domácnostech kakadu palmového běžně nenajdete. Jeho chov totiž patří k těm nejnáročnějším.

"Ten druh žere v přírodě hodně palmové ořechy, má vysokou potřebu tuků, ale zase na druhou stranu žere poměrně malý bojem potravy, takže ta potrava musí být energeticky bohatá. Správné stanovení krmné dávky není úplně tak jednoduché, aby to dlouhodobě fungovalo a i ten potom umělý odchov je poměrně náročný," řekl Antonín Vaidl - kurátor chovu ptáků Zoo Praha.

Nejnovější 2,5 měsíční mládě samičky prozatím žije se svým otcem. V Zoo Praha ale do budoucna nezůstane. Pravděpodobně se časem přemístí do nové zoo, kde by mohla utvořit nový chovný pár. Kam by papouščí slečna mohla zamířit, to ale zatím chovatelé nevědí. V Česku by prý ale měla zůstat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu