• Načítám...
>

Ve Žlutých lázních září pohádkový svět

  • 29. listopadu 2022,
  • 13:29,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Světelná zvířata, vánoční symboly nebo romantické uličky lákají zamilované páry i rodiny s dětmi. Žluté lázně se proměnily ve vánočně laděný park. Ten návštěvníkům nabízí stovky 2D a 3D světelných instalací.

Reklama

Světelná zvířata z českých lesů a hájů, symboly Vánoc nebo třeba romantické uličky. V Praze ve Žlutých lázních září pohádkový svět - výstava nazvaná Světla vyprávějí.

"Téma jsme nazvali Světla vyprávějí, protože chceme, aby si také návštěvníci dotvářeli pocit z výstavy sami, vánoční atmosféru a náladu z Prahy. Snažili jsme se uchopit celý příběh jako celek, to znamená v čase předvánočním jako adventní příběh o vánoční zvěsti, takže jsou tady určité atributy, symboly Prahy, ale i Vánoc," řekla Eva Poláčková - jednatelka společnosti Decoled.

Na výstavě je asi 300 instalací, které tvoří kolem 400 tisíc ledkových světýlek.

"Jsou tady 6 a 7 metrové sochy světelné - 3 dekorace a 40 kilometrů kabeláže," řekla Eva Poláčková - jednatelka společnosti Decoled.

Procházka výstavou trvá zhruba hodinu a k nejzajímavějším zastávkám patří třeba světelná animace labutí za doprovodu klasické hudby. 

"Je to takový sofistikovaný systém Twinkly, který dokáže animovat, umělou inteligencí napodobovat obraz, hlas, takže tady momentálně bude probíhat animace na Vltavu," řekla Eva Poláčková - jednatelka společnosti Decoled.

"Myslím si, že pro děti je to krásné, je to něco nezvyklého."

"Hlavně je tady hrozně moc světel pohromadě nashromážděných." 

"Ta hudba a ta světélka se nám líbí."

Výstava prý ani není nijak energetiky náročná. Společnost si spočítala, že ji hodinový provoz vyjde zhruba na 50 korun.

"Energetická náročnost tady toho parku v hodinové spotřebě je 8 kWh, což je zhruba 50 korun na hodinu," řekla Eva Poláčková - jednatelka společnosti Decoled.

"To znamená, že jsou to nějaké led světla?"

"Led diody, kdy má jeden řetěz 7 wattů a při té modularitě se to napětí ještě snižuje, takže ve výsledku může být 3 - 4 watty. Je to opravdu zanedbatelné," řekla Eva Poláčková - jednatelka společnosti Decoled.

"Takže celý tenhle areál vydá za hodinu jen za 50 korun?"

"Ano, přesně tak," řekla Eva Poláčková - jednatelka společnosti Decoled.

"Kdyby to byly standardní žárovky, tak máte třeba představu, o kolik by to bylo dražší?"

"Při běžných žárovkách desetkrát," řekla Eva Poláčková - jednatelka společnosti Decoled.

Zářící výstava má lidem pomoci zapomenout na všední starosti a předvánoční shon. Její součástí je i naučná stezka pro děti s vánočním kvízem, která vede celou expozicí. V době adventu pak návštěvníci mohou přijít také na doprovodný vánoční program. Do Žlutých lázní jezdí navíc svátečně vyzdobená tramvaj a loď.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu