• Načítám...
>

Projekt Poselství pomáhá lidem, kteří přišli o vlasy

  • 28. listopadu 2022,
  • 13:32,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Lidí, kteří v důsledku vážné nemoci nebo jiné příčiny, kterou je například alopecie, přišli o vlasy, přibývá. Alopecie člověka vizuálně výrazně signifikuje, ale příliš mnoho se o ní zatím neví. Dostat ji do širšího povědomí se snaží nezisková organizace Kolibříci pomáhají.

Reklama

Žádné vlasy, obočí ani řasy. Alopecie je autoimunitní nemoc, kterou trpí v Česku tisíce lidí. Postihnout může kohokoli, nevyhýbá se ani malým dětem. Nejen na tuto skutečnost upozorňuje prostřednictvím fotografií na veřejných místech projekt Poselství, který zaštituje nezisková organizace Kolibříci pomáhají.

"Je to nejen o té osvětě, ale i o tom pomáhat těm lidem, že zrovna ti, co tady jsou, se nechali nafotit a dávají odvahu těm, kteří ještě nemají odvahu s tím vyjít bez té paruky. My se snažíme pomáhat, nejen aby všichni věděli, co to je, ale aby věděli, že to vůbec nevadí, že nemají vlasy, že na tom nezáleží. Ti odvážnější dodávají odvahu těm méně odvážným," řekla Lenka Šourková - zakladatelka neziskové organizace Kolibříci pomáhají.

Srovnat se s touto zásadní vizuální změnou je pro většinu lidí velmi těžké, alespoň ze začátku. Zejména u žen je tato věc velmi citlivá. 

"Teď jsem nastoupila do nové školy, takže jsem trošku ve stresu. Moje třída to už ví. Hlavně v létě venku chodím bez paruky a bez čepice, když jsem s kamarády. Když někam jdu, tak mám paruku," řekla Klára Šejková (12 let).

"Myslím si, že pro každou ženu jsou ty vlasy taková koruna krásy a sama si to neumím představit, jaké to asi je, když najednou z ničeho nic přijdete o vlasy. Právě o tom jsme se často bavili a je úžasné, jak to ty ženy právě berou," řekla Kateřina Pechová - zpěvačka, herečka, finalistka Miss 2005.

Nezisková organizace Kolibříci se věnuje nejen osvětě, ale i pomoci členům rodin, které autoimunitní nemoc zasáhla. 

"Příští rok máme v plánu udělat kemp, kde se sejdou nejen ti, co tím trpí, ale i jejich rodiny, protože i ti jejich rodinní příslušníci kolikrát najednou neví, jak se mají chovat, jak to mají brát, jak mají toho člověka podpořit," řekla Lenka Šourková - zakladatelka neziskové organizace Kolibříci pomáhají.

Pomoci můžete i vy. Buď finančním příspěvkem nebo zakoupením čepice se znakem Kolibříka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu