• Načítám...
>

Po dlouhém jednání ustavili pražští zastupitelé 14 výborů

  • 1. prosince 2022,
  • 10:23,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Jednání na pražském magistrátu váznou. Ani dva měsíce po volbách Praha stále nemá nového primátora. Na posledním pokračujícím jednání pražští zastupitelé zvolili alespoň zbylých 14 výborů. I tomu ale předcházelo skoro 18 hodin jednání, které doprovázela řada přestávek, zmatků a dohadů.

Reklama

Jednání na pražském magistrátu váznou. I dva měsíce po volbách Praze stále vládne dosluhující primátor a původní rada, jenže současně už také noví členové zastupitelstva. Vítězná koalice SPOLU proto začátkem listopadu navrhla zřídit kontrolní, finanční a školský výbor. Ty mají v rámci svých gescí dohlížet na to, aby dosluhující vedení dělalo pouze nezbytná rozhodnutí v rámci chodu radnice.

"My jsme se už nemohli dívat na to, jakým způsobem rada rozhoduje o některých záležitostech, které podle našeho názoru opravdu projednává a nemusela by je projednávat, nejsou tak zásadní a mohly by počkat na novou politickou reprezentaci. Proto jsme potřebovali ustanovit finanční výbor a kontrolní výbor," řekl Zdeněk Zajíček (SPOLU pro Prahu) - zastupitel hl. m. Prahy.

"Budeme zkoumat to, jestli to snese nějakého odkladu ty tisky, aby je projednala už nová rada, protože si myslíme, že tato dosluhující rada by měla projednávat jen neodkladné záležitosti," řekl Ondřej Prokop (ANO) - předseda Kontrolního výboru.

"Z mého pohledu to není správné rozhodnutí, protože všechna i nějaká banální rozhodnutí se teď budou výrazným způsobem komplikovat," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - primátor hl. m. Prahy.

Na pokračujícím jednání 24. listopadu pak pražští zastupitelé zvolili i zbylých 14 výborů. Tomu ale předcházelo skoro 18 hodin jednání, která doprovázela řada přestávek, zmatků a dohadů. O výborech a o tom, kdo je povede, začali zastupitelé jednat kolem osmé hodiny večer. V jednu hodinu ráno pak ale Piráti a Praha Sobě chtěli jednání na 8 hodin přerušit. 

"Došlo k přerušení toho projednávaného bodu, protože tady byl vznesen pozměňovací návrh na vytvoření nového výboru, jedná se o výbor energetiky, pročež si vyžádali dva kluby pauzu," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - primátor hl. m. Prahy.

"Přestávka, která byla vyhlášena na žádost předsedů dvou klubů na více jak 8 hodin je naprosto neobvyklá, myslím si, že je to opravdu brutální využití jednacího řádu, která možná nemá v historii hlavního města Prahy obdoby. Je to prostě obstrukce, která se používá k vynucení nějakého postupu nebo prosazení nějakého názoru," řekl Zdeněk Zajíček (SPOLU pro Prahu) - zastupitel hl. m. Prahy.

Spory se týkaly především volby jejich předsedů - tedy toho, z jakých stran vedení jednotlivých výborů vzejde. Návrhy kritizovali někteří členové Prahy Sobě a Pirátů.

"SPOLU dohromady s ANO zaštiťují slovy jako demokratické poměrně rozložení těch výborů, ale reálně ten způsob, který zvolili a prosadili tady dohromady s SPD není způsobem, který by vedl skutečně k tomu férovému poměrnému demokratickému rozdělení," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - primátor hl. m. Prahy.

Navrhovaná přestávka měla trvat 8 hodin, nakonec se ale volba zbylých 14 výborů uskutečnila po dvou hodinách pauzy, tedy ve tři hodiny ráno. Příští zastupitelstvo se má uskutečnit 15. prosince. Projednat by se na něm měl rozpočet města na příští rok a také volba primátora.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu