• Načítám...
>

Betlémská kaple představuje Vánoce z papíru vystřižené

  • 2. prosince 2022,
  • 17:44,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Papír je materiál, který k Vánocům neodmyslitelně patří, i když v minulosti tomu tak vždy nebývalo. Právě originální vystřihovací papírové betlémy představí mimo jiné letošní tradiční vánoční výstava v Betlémské kapli.

Reklama

Když v Praze na Betlémském náměstí číslo 5 sestoupíte po kamenných schodech, obestoupí vás vánoční atmosféra. Ocitnete se totiž v Betlémské kapli na tradiční vánoční výstavě. Hlavním tématem jsou letos papírové vystřihovací betlémy.

"Vystřihovací betlémy, to je takový fenomén, který příliš ve světě rozšířený není a u nás má tedy ohromnou tradici. Také tady na výstavě máme jako jedni z prvních vystřihovací betlémy, které se dělaly a jsou to betlémy z roku 1790, zapůjčili nám je ze Strahovského kláštera," řekl Blahoslav Lukavec - autor výstavy.

Výstava nabízí celkem 280 betlémů, a to nejen těch z papíru. 

"Jsou tady drátěné betlémy, z provázku, z různých přírodnin, to znamená ze slámy, ze šustí, máme tady betlém  z kopřivy udělaný, ze skla. Ta různorodost betlémů u nás je úžasná," řekl Blahoslav Lukavec - autor výstavy.

Nápaditosti se meze nekladou. Mezi exponáty tak najdete třeba betlém řešený podobně jako Pražský orloj.

"Jsou to figurky, které pro nás vyřezal pan Vladimír Morávek a řeže takové krásné figurky. My jsme z toho udělali orloj, se kterým si lidé mohou zatočit a daráci, Tři králové, pastýři obchází betlém kolem dokola, tak jako na orloji apoštolové," řekl Blahoslav Lukavec - autor výstavy.

Procházkou mezi expozicemi pak návštěvníci mohou narazit také na louskáček ořechů, který pohání opravdové mlýnské kolo.

"Tady máme louskáček na vlašské ořechy, který je poháněný mlýnským kolem a to mlýnské kolo je poháněné vodou. Je to v podstatě ukázka, jak vypadal kdysi kovářský buchar, akorát nám to nekove železo, ale louská ořechy," řekl Blahoslav Lukavec - autor výstavy.

anketa

Na výstavě jsou pak k vidění také třeba dráteníci, provazníci, řezbáři a další umělci. U některých z nich se pak především děti mohou nechat inspirovat pro výrobu drobných dárků třeba pro rodiče.

"Tady vyrábím různé věci, buď z přírodnin, oříšků, šišek, žaludů, bukvic a nebo i z takových věcí, které najdete doma, jako jsou třeba skořápky z pistáciových ořechů, pecky z datlí. To jsou všechno věci, ze kterých se dá vyrábět spousta krásných hraček, které můžete buď použít jako dáreček a nebo když si je zavěsíte, můžou to být i ozdoby na stromeček," řekla Dana Cerhanová - výtvarnice.

Řadu ozdob i rukodělných výrobků si tu návštěvníci mohou také zakoupit. V nabídce samozřejmě nechybí ani vystřihovací betlémy. Ty si lidé mohou doma vystřihnout, dozdobit a vystavit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu