• Načítám...
>

V Zoo Praha přibyla čtyři mláďata želvy záhadné

  • 1. prosince 2022,
  • 13:07,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V pražské zoologické zahradě se vylíhla mláďata želvy záhadné. Jsou v pořádku a rovnou zamířila do zázemí, kde se o ně starají chovatelé. Želva záhadná patří k velmi ohroženým a prakticky neprozkoumaným druhům. V Praze se chovají od roku 2004, poté, co tato zvířata zabavili asijským pašerákům.

Reklama

V pavilonu Indonéské džungle v pražské zoo není o záhady nouze. Tedy přesněji o želvy záhadné. Ty tady našly svůj přirozený domov a daří se jim natolik, že v listopadu přibyla čtyři mláďata. Podle chovatelů jsou naprosto v pořádku.

„Ta mláďata jsou v perfektním stavu. Inkubace, která proběhla celá kompletně v pavilonu v podmínkách džungle bez jakéhokoliv našeho zásahu, těm želvám umožnila, aby se vyvinula perfektně silná, zdravá a vitální mláďata. Letos jsme našli čtyři mláďata. To je vždycky velmi důležité, najít mláďata včas a dát jim tu první péči. Přestože by to možná v pavilonu zvládla sama, tak my je radši oddělíme do zázemí, povychováme a pak je třeba vypouštíme,“ říká Vojtěch Víta, odborný chovatel plazů Zoo Praha.

Než se želvy dostanou do pražské džungle, zabere to chovatelům nejméně dva roky. Pak se jim ovšem otevře dokonale přirozené prostředí, ve kterém je možné je pozorovat i v jejich domovině na Borneu. V pražské zoo se návštěvníci se želvami mohou setkat naprosto bezprostředně.

„Želva záhadná je obyvatelem potoků v nížinách deštného pralesa. Mělkých, ne moc rychle tekoucích potoků. A takový potok my tady máme, tudíž v potoce se želvy záhadné soustřeďují. Jelikož zbytek džungle vypadá jako prales, tak želva záhadná má občas chuť vydat se za potravou nebo pro uložení svých vajíček někam hlouběji do pralesa. To tady přesně může, takže se vydá na průzkum a pak se zase vrátí do potoka,“ říká Vojtěch Víta, odborný chovatel plazů Zoo Praha.

Želvy záhadné jsou velmi ohrožené, stále navíc patří k prakticky neprozkoumaným druhům. V některých asijských zemích ale věří, že pozření želvího masa má mimo jiné afrodiziakální účinky. Obchod s těmito zvířaty je tedy velmi rozšířený. Jako zabavený kontraband se želvy záhadné dostaly i do pražské zoo. Ta je jako jediná v celé Evropě chová od roku 2004.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu