• Načítám...
>

Clam-Gallasův palác zve na výstavu plnou hudby

  • 1. prosince 2022,
  • 16:32,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Nově zrekonstruovaný Clam-Gallasův palác hostí výstavu Josef Mysliveček, detto Il Boemo. Expozice seznamuje návštěvníky se skladatelovým životním příběhem a tvorbou.

Reklama

Nově zrekonstruovaný Clam-Gallasův palác v Praze na Mariánském náměstí hostí výstavu Josef Mysliveček, detto Il Boemo. Ta má návštěvníky seznámit se skladatelovým životem, dobou a tvorbou. Do světa osmnáctého století v Praze a Itálii návštěvníky přenese třeba dobová móda.

Na výstavě uvidíte 12 nejvýraznějších filmových kostýmů. Ty jsou od těch dobových téměř k nepoznání. Vyráběny byly totiž pomocí dobových postupů.

"Ať už se jedná o tkaní látek, o barvení, to je potom i naprosto jasně patrné v tom filmu, jak se od nich odráží světlo, takže jsou to skutečně unikátní objekty," řekla Petra Johana Poncerová - autorka textových podkladů k výstavě.

Kostýmní perlou celé expozice jsou pak šaty jednoho z filmových pěvců. 

"Tento kostým má ve filmu Il Boemo na sobě přední francouzský pěvec Philippe Jaroussky, což je největší pěvecká hvězda, která se v tom filmu objevuje a jak vidíme, tak ten kostým je skutečně velmi opulentní, nádherně zdobený a myslím, že je to taková dobrá ilustrace toho, jak prestižní byla ve své době italská vážná opera," řekla Petra Johana Poncerová - autorka textových podkladů k výstavě.

V jedné ze dvou projekčních místností pak mají návštěvníci možnost zaposlouchat se do Myslivečkových árií. Hudební nahrávky natočené pro film Il Boemo zpívají přední světoví pěvci.

"Philippe Jaroussky, Simona Šaturová, Raffaella Milanesi, Emöke Baráth a ty árie byly natočeny v autentickém divadle v italském městě Como za svíčkového světla s dobovými dekoracemi a ti pěvci jsou v nich oblečeni právě v těchto nádherných kostýmech," řekla Petra Johana Poncerová - autorka textových podkladů k výstavě.

Obrazové materiály pak návštěvníkům představují také Itálii Myslivečkovy doby a seznámí je se světem a zvyky lidí, kteří skladateli opery zadávali. Návštěvník tak sleduje výchovu a osudy kastrátů nebo dobrodružství tehdejšího cestování či problémy života tehdejších umělců. Informace o Myslivečkově životě pak mapují výstavní panely.

"Některé z nich se zaměřují na Prahu, ze které pocházel a další potom představují italská města, ve kterých působil, takže tady máme jednu sekci zaměřenou na Benátky, kde ta jeho italská kariéra začínala a potom se významně věnujeme i Neapoli, kde dosáhl těch svých největších úspěchů," řekla Petra Johana Poncerová - autorka textových podkladů k výstavě.

Josef Mysliveček patří k nejslavnějším evropským operním skladatelům 2. poloviny 18. století. Blízký přítel Wolfganga Amadea Mozarta složil 26 oper, 8 oratorií, symfonie, koncerty a řadu komorní a chrámové hudby.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu