• Načítám...
>

Na Průmyslovce na Proseku školili učitele z celé země

  • 9. prosince 2022,
  • 18:42,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Střední průmyslová škola na Proseku v Praze je svědkem toho, jak rychle kráčí dopředu moderní technologie. V areálu této střední školy se uskutečnily hned dva workshopy, jejichž účastníky tentokrát nebyli studenti, ale učitelé technických oborů škol z celé České republiky a Slovenska. Odborní lektoři jim předávali nejnovější zkušenosti s 3D tiskem a algoritmickým modelováním, tedy programováním. Co všechno dnes odborníci dokážou, to vám teď ukážeme v následující reportáži.

Reklama

I učitelé se musí učit, obzvlášť, když jde o neustále se vyvíjející technologie. Kantoři průmyslových škol z různých koutů České republiky, ale i Slovenska měli tuto příležitost na Střední průmyslové škole na Proseku v Praze. Uskutečnily se tu hned dva workshopy. Jeden se zaměřil na práci v programu Fusion, kde pedagogové museli vymodelovat vánoční stromeček. Ten následně vypálili v laserovém zařízení, tedy vytiskli na takzvané 3D tiskárně. Druhý workshop se zabýval algoritmickým modelováním - de facto tedy programováním. 

"Cílem těch dnešních workshopů je posunout ty učitele dál. Posunout je v těch moderních technologiích. Ukázat jim nové metody v rámci výuky a ukázat jim nové technologie, které se do té výuky dají integrovat," připomněl zástupce ředitele Střední průmyslové školy na Proseku v Praze, Lukáš Procházka.

"Já jsem realizátorka Autodesk Academia programu, který má za cíl vzdělávat pedagogy středních, vyšších odborných a vysokých škol v technickém vzdělávání a posouvat je dál. U nás se vzdělávají pedagogové buď přímo na kurzech určených pro konkrétní typ softwaru a nebo pak na těchto konferencích," říká ředitelka společnosti Computer Agency Eva Rozehnalová.

Své nové znalosti potom pedagogové předávají studentům a studenti na základě firemního programu zpracovávají komplexní projekt, na jehož základě pak můžou obdržet mezinárodně platný certifikát společnosti Autodesk. Tento výukový program už běží 25 let, konference jsou vždy po 2 letech. 

"Studentské soutěže, které jsou součástí toho programu a vždycky probíhají na jaře, se konají každý rok. Probíhá to vždy na nějaké členské škole na určité téma. Studenti přijedou a v soutěži můžou vyhrát opravdu hezké a hodnotné ceny," doplnila Eva Rozehnalová. 

Sami odborníci ale během těchto workshopů několikrát zmínili fakt, že než kurz dokončíte, tak můžete začít kurz další. Tak rychle jde podle nich technika dopředu. 

"Ta cesta k té úspěšné realizaci je mnohem delší. Není to jen o tom vyškolit ty učitele, je to o tom, aby ti učitelé udělali nové osnovy a začlenili to do výuky. A teprve pak si našli určité postupy, jak to do těch dětí vhodně dostat, aby tam byl ten maximální zisk toho vzdělávání," dodal Lukáš Procházka. 

Mottem jednoho z workshopů bylo:

"Zahoďme papírové výkresy a nahraďme to všechno digitálními prototypy, kde budeme držet ty podstatné věci. Je to proto, že tím zrychlíte ten proces a snížíte chybovost. Ta chybovost v té technice je obrovsky náročná, co se týká peněz", zdůraznil zástupce ředitele prosecké průmyslovky. 

Součástí workshopů byla nejen praktická část, ale i ta teoretická v podobě tematických přednášek a diskuzí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu