• Načítám...
>

Maskérka je velmi kreativní povolání

  • 19. prosince 2022,
  • 13:53,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Při příchodu do divadla vidíme obsluhu pokladny, baru i šatny. Následně vidíme herce a pak už jen zataženou oponu. V dnešní reportáži vám přiblížíme jen jednu z profesí, která je schovaná za tím červeným závěsem.

Reklama

Styling neboli úprava svého obličeje a vlasů je pro mnoho žen nedílnou součástí jejich vzhledu. Někoho to nebaví a někoho to baví až natolik, že se tím živí.

"Práce maskérky obnáší hlavně maskérské služby, ale i vlasový design, takže děláme různé druhy líčení, divadelní líčení, civilní líčení, ale přeci jen na tom pódiu je potřeba trochu více nalíčení, aby i ten poslední divák v poslední řadě všechno viděl," řekla Marie Bucharová - maskérka v Divadle Na Maninách.

Maskérka je velmi důležitý článek každého divadelního představení, který divák nevidí a tak se vám ho pokusíme přiblížit. 

"Přípravy zabírají tak 2 - 2, 5 hodiny, vždy přijde ten herec nebo zpěvák, musíme mu upravit jeho vlasy, pokud má paruku, na to se dává taková speciální čepička, pak se dává paruka a pak se líčí. Mezitím probíhají zvukové zkoušky, musí si dát port, pokud je to zpívaný muzikál a nebo zpívaná hra a potom teprve se doličuje. Většinou se líčí i mezi tím dějem, mezi muzikály, že se přeličuje během představení. Maskérky chodí první a odchází poslední," řekla Marie Bucharová - maskérka v Divadle Na Maninách.

Odcházejí poslední, protože vysláním krásného herce na pódium to nekončí. Maskérka má plné ruce práce i s tím, aby herec mohl odejít domů jako on, nikoli jako divadelní postava. 

"Pravá maskérka by měla pracovat s čímkoli, samozřejmě jsou přípravky, které vám tu práci ulehčí, jak časově, tak je to i lehčí. Takže rády pracujeme s dobrými výrobky, maskérky mají i svůj obchod, možná i více tady v Praze. Jsou to přípravky, které jsou buď na bázi mastných barev a na bázi aqua barev, jako vodových barev, ty nám velmi ulehčují práci," řekla Marie Bucharová - maskérka v Divadle Na Maninách.

Možná se tak narodila a možná se to naučila. Co by správná maskérka měla opravdu umět?

"Musí mít velikou představivost, protože každý máme jiný obličej, každý jsme jinak naladěný, musí umět pracovat jak s živými vlasy, tak i s parukami. Myslím si, že talent je 8 %, pokud máte tu práci ráda a nebo o ní sníte, tak nemusíte mít ani školu. Školy existují maskérská a vlásenkářská, myslím, že tři jsou tady v Praze, ale já nemám maskérskou školu. Já jsem se k maskeřině dostala díky své mamince, protože ta je vyučená kadeřnice a celý život se věnuje "kadeřničině". Moje maminka líčila různé módní přehlídky a jako malou mě s sebou brala. Mně se to velmi zalíbilo, takže tímto bych chtěla mamce poděkovat, protože sice nejsem kadeřnice, jsem kosmetička, ale zatáhla mě do toho showbyznysu  a do toho víru velkoměsta, což se mi moc zalíbilo a proto jsem chtěla jít dál. Takže nemusíte mít žádné vyučení, nic takového, stačí píle a stačí, abyste se dostala do správných rukou, kde vás to naučí," řekla Marie Bucharová - maskérka v Divadle Na Maninách.

Líčení zdaleka není jen ženská záležitost, jak si většina lidí myslí.

"Ženy jsou takové parádnice odmalinka, takže těm to dělá dobře, rády si u toho odpočinou a rády i mění svou vizáž. Chlapi, ti herci jsou většinou zvyklí, ale nemají to moc rádi, nemají rádi lepidlo, takže třeba když se lepí vousy nebo kníry, tak to nemají moc rádi. A také oči. Když zavřou oči, tak stíny ano, ale spodek očí, to slzí a nechtějí to," řekla Marie Bucharová - maskérka v Divadle Na Maninách. 

Tato kreativní profese k divadlu beze sporu patří a tak potlesk na závěr vystoupení patří i maskérkám za oponu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu