• Načítám...
>

Muzeum Kampa láká na tvorbu Františka Kupky

  • 20. prosince 2022,
  • 19:17,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Museum Kampa zve na výstavu významného českého malíře Františka Kupky. S šéfkurátorem Musea Kampa jsme si prošli staronovou výstavu malíře Františka Kupky. Galerii se podařilo zapůjčit další cenná díla a tak muzeum vytvořilo novou expozici.

Reklama

Průkopník abstraktní malby František Kupka patří neodmyslitelně k Museu Kampa. Výstava jeho obrazů tady odstartovala už koncem roku 2019. Epidemie koronaviru ji ale na více než dva roky v podstatě zastavila. Místní kurátoři teď výstavu nejen obnovili, ale také inovovali. 

"My jsme udělali takový refresh v tom, že jsme získali několik dalších zápůjček ze soukromých sbírek, některá díla z naší sbírky jsme vyměnili nebo doplnili," řekl Jan Skřivánek - šéfkurátor muzea Kampa.

Expozice je kromě zápůjček ze soukromých sbírek rozšířená také o některé obrazy ze Správy Pražského hradu. Návštěvníci si tak na výstavě mohou prohlédnout ucelený průřez Kupkovou tvorbou. Ta se datuje od konce 19. století až po 50. léta století dvacátého. 

"Rozhodně nejvýraznějším je obraz Anthropoids, což je dílo z počátku 20. století, asi kolem roku 1905. Ten obraz zachycuje dva pračlověky, kterak bojují o praženu, která té scéně pobaveně přihlíží," řekl Jan Skřivánek - šéfkurátor muzea Kampa.

Expozici rozšířily obrazy převážně z 20. a 30. let minulého století, na které se zakladatelka Musea Kampa Meda Mládková až tak nezaměřovala. Mezi skvosty rozšířené výstavy patří třeba obraz Biblioman zapůjčený od Správy Pražského hradu, ale i řada dalších.

"Drobný obraz koupající se dívky z roku 1908, který se krásně propojuje s obrazem téže dívky o dva roky mladší a to je dílo ilustrující ten umělecký vývoj Františka Kupky předtím, než se dopracoval k abstrakci," řekl Jan Skřivánek - šéfkurátor muzea Kampa.

Všechna díla jsou vystavena ve dvou patrech muzea. Ve druhém patře v posledním sále pak na návštěvníky čeká na 17 plastik významného kubistického sochaře Otty Gutfreunda.

"Což je ten druhý výrazný tvůrce českého moderního umění ve sbírce Medy Mládkové, nejvýznamnější postava českého kubistického sochařství," řekl Jan Skřivánek - šéfkurátor muzea Kampa.

Museum Kampa není zdaleka jedinou pražskou institucí, kde jsou Kupkova díla k vidění. Kampa je ale jediné místo, kde jsou vystavena i díla, která umělec tvořil až po roce 1946.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu