• Načítám...
>

Pražskou dopravu čekají v roce 2023 změny

  • 3. ledna 2023,
  • 17:19,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražskou dopravu čekají v roce 2023 změny. Ty by podle ROPIDu měly zlepšit cestování po Praze i Středočeském kraji. V Praze tak vznikne hned několik nových tramvajových tratí. Třeba roky plánovaná tramvajová trať na Václavském náměstí získala stavební povolení a začít stavět by se mohlo už na jaře.

Reklama

Pražskou dopravu čekají v roce 2023 změny. Ty by podle ROPIDu měly zlepšit cestování po Praze i Středočeském kraji. V Praze tak vznikne hned několik nových tramvajových tratí. Zhruba v polovině roku by se mělo začít s výstavbou kolejí z Modřan do Libuše a také z Divoké Šárky na Dědinu.

"Dnes jsou ti lidé závislí hlavně na autobusech, které nejezdí úplně pravidelně a to samé čeká i sídliště na Dědině, kde bude jezdit tramvaj z centra právě až do toho dědinského sídliště a v budoucnu se tam naváže na železnici, kde bude veliký záchytný terminál pro auta ve směru od Kladna a od Slaného," řekl Filip Drápal - tiskový mluvčí ROPID.

Stavební povolení pak získala plánovaná tramvajová trať na Václavském náměstí. Ta povede zhruba od poloviny náměstí přes magistrálu, kde se napojí na Vinohradskou ulici.

"V\ další fázi by mělo dojít k výstavbě z Václaváku směrem na Hlavní nádraží, kde by tramvaje měly jezdit i Opletalovou ulicí přes dnešní park před Hlavním nádražím," řekl Filip Drápal - tiskový mluvčí ROPID.

Do budoucna by pak koleje z Václavského náměstí měly vést i směrem dolů na Příkopy a později dokonce až k Prašné bráně. To je ale podle mluvčího ROPIDu zatím hudba budoucnosti. Na Václavské náměstí se koleje vrátí po 42 letech.

"Na ty krátké vzdálenosti tam ta tramvaj chybí a hlavně potřebujeme mít alternativní trať, když se něco stane v Ječné ulici, která je extrémně přetížená," řekl Filip Drápal - tiskový mluvčí ROPID.

Kdy přesně se ale s výstavbou kolejí začne rozhodne až nové vedení Prahy. Už letos na jaře by ale měla být otevřená nová lávka mezi Karlínem, Štvanicí a Holešovicemi. Na jaře zhruba mezi březnem a květnem by pak měla plnohodnotně začít jezdit také první trolejbusová linka č. 58, a to mezi Palmovkou a Čakovicemi.

"Přijdou nové trolejbusy a měla by být také zahájena stavba trolejbusové linky z Veleslavína na ruzyňské letiště, což bude takové provizorium do doby, než se tam podaří prodloužit železnici," řekl Filip Drápal - tiskový mluvčí ROPID.

A pojďme na jízdné. Jeho zdražování v Praze se zatím nechystá, ale i tady záleží na novém vedení města. Zvýšení cen jízdného se ale určitě dotkne Středočeského kraje, a to už od 1. dubna.

"Nejlevnější jednorázová jízdenka na 15 minut už nebude stát 14 korun, ale 20 korun. A ty další jízdenky budou sice podle těch jednotlivých pásem stát stejně, ale jejich časová platnost bude o 15 - 30 minut kratší," řekl Filip Drápal - tiskový mluvčí ROPID.

V Praze se pak novinky dotknout také aplikace Lítačka. Ta by už na jaře měla být spuštěna v nové verzi třeba s lepší navigační schopností.

"Už při cestě od domu k domu, to znamená včetně chůze pešky, možnost kombinace sdílených kol nebo sdílených aut včetně třeba zahrnutí parkování," řekl Filip Drápal - tiskový mluvčí ROPID.

V průběhu letošního roku by v Praze měly také přibýt nové informační panely s online odjezdy jednotlivých spojů. Zvýšit by se měl také počet navigačních cedulí na zastávkách pro lepší orientaci pěších.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu