• Načítám...
>

UPM ukazuje výstavu Řeč plakátu 1890-1938

  • 16. ledna 2023,
  • 15:48,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Téměř tři stovky plakátů z let 1890 až 1938 představuje výstava v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Ve třech tematických blocích nazvaných Umění, Reklama a Ideologie nechybí díla světových tvůrců i domácích výtvarníků Vojtěcha Preissiga, Františka Zelenky či Viléma Rottera.

Reklama

Na výstavu  s názvem Řeč plakátu zařadilo Uměleckoprůmyslové museum dvě stě osmdesát plakátů ze své více než třicetitisícové sbírky. Doplňují je knihy či filmové ukázky, například hned v úvodu záběry průkopníka kinematografie Jana Kříženeckého o lepiči plakátů z roku 1898. 

"Tehdy jsme se soustředili na tu první dobu, samozřejmě přelom století až po konec republiky v roce 1939, takže třeba už chybí kupodivu plakáty na Bílou labuť, kterou otevřeli 2 dny po německé okupaci. Technicky a vizuálně by sem patřily, ale už se sem nedostaly, takže končíme rokem 1938 - 1939," řekl Petr Štembera, kurátor UPM.

"Výstava je součástí dlouholetého projektu, který trvá od roku 2018 a jeho součástí jsou nejenom výstavní projekty a knihy, ale také postup, jak plakáty restaurovat, takže naše restaurátorky už několik let pracují na odborných postupech, jak se o ty plakáty starat, jak je restaurovat a na výstavě vidíme výsledek jejich práce," řekla Radka Potměšilová, tisková mluvčí UPM.

 Tato expozice skýtá nejstarší evropskou sbírku plakátů a dokonce se tu nacházejí i kousky, jejichž autorem byl slavný Toulouse-Lautrec. Třebaže byl plakát v době svého masivního rozmachu na konci 19. století vnímán jako umělecké dílo, jeho existenci vždy podmiňoval i komerční účel. 

"Jeden z velké kolekce plakátů pro Alpu, což byl tedy nejen zubní krém, ale i mast a podobně, která se používala dodnes a ten autor Heilbrun, což byl autor německé národnosti, židovský autor, který potom skončil v koncentračním táboře, byl jeden z největších profesionálů reklamy a ten navrhl celou velkou kolekci pro Alpu," řekl Petr Štembera, kurátor UPM.

Výstava Řeč plakátu bude v Uměleckoprůmyslovém museu k vidění do 9. dubna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu