• Načítám...
>

Pražské planetárium zve do interaktivní expozice

  • 31. ledna 2023,
  • 11:31,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražské planetárium se veřejnosti poprvé otevřelo 20. listopadu 1960. Přestože se od té doby mnoho změnilo, stále patří k největším na světě. Zanedlouho se navíc promění a pak bude nejen největší, ale současně také nejmodernější institucí svého druhu na zemi. Pokud tak třeba chcete zavzpomínat na dětství a připomenout si školní výlety, zajděte tam. Od dubna se totiž planetárium kvůli rozsáhlé rekonstrukci na delší dobu uzavře a poté kompletně promění.

Reklama

Sledovat hvězdy i za nepřízně počasí, zorientovat se v souhvězdích noční oblohy, prozkoumat raketoplán i daleké galaxie nebo rozklíčovat alespoň dosud známé fungování vesmíru. Řeč je o pražském planetáriu, kde toho můžete zažít ještě mnohem víc. Pojďme se dnes ale podívat na to, co na vás čeká hned za jeho dveřmi. Už totiž jeho základní expozice je doslova bohatá.

"Expozice ve foyer pražského planetária jsou volně přístupné, takže zdarma pro každého, kdo jde kolem. Nachází se tu řada exponátů, které nějakým způsobem souvisí s astronomií," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária, Praha.

Nesrozumitelné odborné texty tady ale nenajdete. Pracovníci planetária ve spolupráci s odborníky vybrali to nejzajímavější z vesmírné reality a ve foyer planetária ji veřejnosti přibližují formou interaktivní expozice. Nejrůznější modely a hejblátka pak ocení především děti. Experimentální částici tak můžete vypustit třeba do modelu černé díry.

"Tvar té plochy je vypočítán tak, aby když pošleme nějakou testovací částici, například kosmickou loď, do okolí té černé díry, tak aby se chovala tak, jako v realitě. Aby obíhala, čím je blíž k centru černé díry, tím je ten oběh rychlejší. Všimněte si. Čím je větší hmotnost testovací částice, tím déle setrvá na té oběžné dráze," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária, Praha.

Prozkoumat pak můžete i kabinu modelu amerického raketoplánu Atlantis, kterou podle originální mapky sestrojili pracovníci planetária jako věrnou kopii originálu.

"Je sestavena v měřítku 1:1. Takže pokud vejdete dovnitř, můžete zažít množství prostoru, který astronauti měli právě k dispozici v takovýchto dopravních prostředcích," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária, Praha.

Průvodci planetária vás pak seznámí s funkcí desítek tlačítek, které pro vzlet raketoplánu museli piloti bezpečně ovládat. Pro odlehčení pak odsud můžete zamířit třeba na kosmickou váhu.

"Na lehčích tělesech je naše váha nižší, na hmotnějších tělesech nižší. A právě tady na té naší kosmické váze se můžeme podívat, že na zemi vážím 77 - 78 kilogramů, ale kdybych odcestovala na Mars, tak by to bylo 30 kilogramů," řekla Lenka Trojanová - odborná pracovnice Planetária, Praha.

Na výstavě pak můžete zamířit třeba před termokameru a podívat se, které části vašeho těla jsou rozžhavené do běla a které do ruda. Připomenout si také můžete, jak vypadá oběžná dráha Země kolem Slunce nebo jak vznikají fáze Měsíce, které pozorujeme ze Země. Pražské planetárium zkrátka neomrzí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu