• Načítám...
>

V Zoo Praha se zabydluje nová samice psa pralesního

  • 24. ledna 2023,
  • 23:35,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Sbližování nově spojeného páru psů pralesních mohou právě v těchto dnech sledovat návštěvníci Zoo Praha. Bezmála dvouletá fena přicestovala z francouzské Zoo Amiens loni v listopadu a nyní se seznamuje s o tři roky starším psem, se kterým utvořila chovný pár.

Reklama

Pražská zoologická zahrada se pochlubila novým přírůstkem. Samečkovi psa pralesního přibyla ve výběhu dvouletá krasavice a pražští zoologové věří, že právě ona by se mohla stát matkou a pokračovatelkou rodu.

"Tuhle fenu nám vybral koordinátor evropského chovu, který je momentálně v anglickém Port Lympne Howletts, vybírá na základě rodokmenu, hledá zvířata, která si jsou co nejméně příbuzná, aby k sobě sedla," řekl Pavel Brandl, kurátor Zoo Praha.

Pes pralesní je středně velká psovitá šelma obývající území Střední a Jižní Ameriky. V jeho původní domovině jej ohrožuje především rozšiřování zemědělské půdy i zvýšené riziko nákazy smrtelnými chorobami od domácích psů. Z těchto důvodů je řazen na Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh.

"Taková vlastnost pralesních psů je určitá úpornost. Oni v přírodě loví ve smečkách, většinou loví zvířata spíše menšího vzrůstu jako jsou velké druhy hlodavců, agutiové, ale troufnou si i na zvířata mnohem větší, jako jsou třeba kapybary, údajně někdy loví i tapíry, což už jsou zvířata, která váží okolo 200 kilogramů a potom loví tím způsobem, že celá ta smečka se zakousne do tapíra a drží tak dlouho, dokud tapír nepadne," řekl Pavel Brandl, kurátor Zoo Praha.

Návštěvníci Zoo Praha si psy pralesní mohou prohlédnout v areálu malých amerických šelem nedaleko výběhu ledních medvědů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu