• Načítám...
>

Zoo Praha představuje agamy límcové

  • 24. ledna 2023,
  • 22:51,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

V Zoo Praha jsou nově k vidění agamy límcové. Působivé plazy chová zahrada poprvé ve své historii. Australské ještěry, kteří inspirovali i tvůrce Jurského parku, naleznou návštěvníci v Pavilonu šelem a plazů.

Reklama

V pražské zoologické zahradě přibyli želvě plochohřbeté v teráriu 4 spolubydlící. Jedná se o agamy límcové, které jsou poměrně velikým druhem ještěra původně ze severní Austrálie. A dočteme se o nich v každé učebnici přírodopisu.

"Je to zvíře, které výborně šplhá, nejčastěji je v korunách stromů nebo keřů. Radost nám udělali i tím, že si hned zvykli na to terárium, zdá se, že jsme jim to zařídili dobře. Právě ty kolmice, kterými jsme vybavili to terárium, na které sedávají. Navíc to terárium je velmi vydatně osvětlené různými typy zdrojů včetně zdrojů, které vydávají plné sluneční světlo s UVA, UVB složkami a tohle se jim rozhodně líbí," řekl Petr Valentský, kurátor Zoo Praha.

Agama je výborný sprintér na krátké i střední tratě. Běhá po zadních nohách doslova jako Veloceraptor známý ze Spielbergova Jurského parku. Právě proto se jí daří utéct většině predátorů. 

"Když už to vypadá, že neuteče, tak pak se postaví, otočí se a roztáhne ten límec, který je úplně unikátní. Žádný jiný plaz nemá tak nápadnou zastrašovací strukturu," řekl Petr Valentský, kurátor Zoo Praha.

Návštěvníci je naleznou v Pavilonu šelem a plazů. Vzhledem k tomu, že jsou agamy límcové denní zvířata a rády sedí v kolmých pozicích těsně přitisknuté na kmen stromu, je dobré po nich pátrat v horní části expozice - poblíž zdroje světla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu