• Načítám...
>

Praha hostila onkologický kongres PragueONCO

  • 26. ledna 2023,
  • 15:24,
  • PRAHA,
  • Jan Kulhavý

V Praze se koncem ledna konal již 14. ročník onkologického mezioborového kolokvia PragueONCO, jedné z největších a nejvýznamnějších medicínských akcí pořádaných v České republice.

Reklama

Onkologická léčba kráčí mílovými kroky kupředu. I čeští lékaři již mohou používat individuální léčbu pro konkrétní typ nádoru u konkrétního pacienta.

"Co se týká charakteristiky současné a budoucí onkologie, tak se jedná o trend takzvané precizní a personalizované onkologie. Precizní onkologie znamená hodnocení každého nádoru na základě jeho genomické charakteristiky, podle které můžeme vybírat léčbu a personalizovaná onkologie znamená, že je to onkologie adresná, která vychází z jedinečnosti každého pacienta. Každý pacient je jiný, každý má jinou genovou výbavu, takže my léčíme nejen nádor, ale hlavně i pacienta," řekl Luboš Petruželka, prezident kongresu Prague ONCO.

Nejčastějším zhoubným nádorem je u nás i ve světě rakovina prsu. Může postihnout i mladé ženy, které se ale ani při léčbě svého onemocnění už nemusejí zříci snů o mateřství.

"Pokud je onkolog opravdu pro svou práci zaujatý, tak se snaží být nejen opravářem těch chyb, které způsobuje rakovina, ale zároveň se snaží pomoci pacientům znovu vystavět jejich rakovinou zdestruovaný život, čili my se snažíme, aby pacientky mohly jak otěhotnět, tak porodit, tak děti vychovávat, aniž by jim to ta choroba, kterou onemocněly, příliš rušila, otravovala a komplikovala," řekla Petra Tesařová, vědecký tajemník Prague ONCO.

Stejně jako léčba zhoubných nádorů se personalizuje i prevence jejich vzniku.Téma snižování rizika u nenapravitelných kuřáků přivezl do Prahy zahraniční host z Velké Británie.

"Život je složitý a lidé dělají roztodivné věci. Jako lékaři s tím musíme umět pracovat. Pokud jde o kouření, měli bychom pacientům pomoci s tím přestat. K tomu pro ně máme třeba centra pro odvykání kouření. Ale musíme se umět smířit i s tím, že někteří kouřit nepřestanou. A co je pak lepší? Odbýt je slovy 'tak když budete kouřit dál, tak umřete' nebo jim nabídnout, že si společně pojmenujeme riziko, které podstupují a že se je pokusíme snížit? S využitím moderních technologií můžeme i těmto lidem dodat nikotin, na kterém jsou závislí, ale který je sám o sobě na životě neohrožuje a nemusejí kvůli tomu vdechovat cigaretový kouř. Protože zařízení, ve kterých tabák nehoří, ale pouze se nahřívá, produkují, a to je vědecky prokázáno, minimálně o 95 % méně škodlivých a rakovinotvorných látek. Stále zbývá nějakých 5 procent rizika oproti těm, kteří přestanou kouřit úplně, ale to snížení je značné," řekl Peter G. Harper, onkolog z Velké Británie.

Letošní ročník PragueONCO znovu potvrdil, že česká onkologie je na úrovni nejvyspělejších států světa, ale také to, že lidé zatím stále jen málo využívají bezplatných screeningových programů a dalších možností prevence, díky nimž by onkologickou léčbu vůbec potřebovat nemuseli.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu