• Načítám...
>

Uměleckoprůmyslové museum ukazuje Lannovu sbírku skla

  • 31. ledna 2023,
  • 12:39,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Sbírka skla Vojtěcha Lanny Uměleckoprůmyslového musea v Praze patří oprávněně k světově uznávaným souborům dokumentujícím a podrobně přibližujícím historický vývoj i současné podoby sklářského umění. Její vznik a počátky jsou neodlučitelně spjaty s osobností průmyslníka a stavebního podnikatele, sběratele, podporovatele kultury a štědrého mecenáše Vojtěcha Lanny.

Reklama

Výstava Sběratel. Lannova sbírka skla návštěvníkům na půdě Uměleckoprůmyslového musea představuje hned dvě věci - jednak se jedná o velmi ceněnou sbírku skla od antiky po secesi a za druhé je to samotná osobnost Vojtěcha Lanny, který muzeu věnoval velkou část ze svých sbírek.

"Lanna byl tím pádem největším mecenášem našeho muzea, zasloužil se o jeho postavení, o jeho založení, postavení budovy a v roce 1906 nám věnoval velkou část své sbírky skla, jejíž malou část tady představujeme," řekla Radka Potměšilová, tisková mluvčí UPM.

Zájem o historické sklo poutal Vojtěcha Lannu již od šedesátých let 19. století. Stal se nejen jeho nadšeným sběratelem, ale i zkušeným znalcem vyhledávajícím
a nakupujícím význačné památky sklářské tvorby po celé Evropě.  

"Vojtěch Lanna byl podnikatel, velkopodnikatel, byl už třetí generace, jeho rodina měla velkou stavební firmu, stavěli železnice, tunely, mosty, přístavy, mimo jiné Masarykovo nádraží v Praze a Vojtěch Lanna nejenom, že řídil tuto velkou stavební firmu, ale zároveň byl zapáleným sběratelem a sbíral úplně všechno," řekla Radka Potměšilová, tisková mluvčí UPM.

Sbírka skla Vojtěcha Lanny bude návštěvníkům k dispozici do 17. září letošního roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu