• Načítám...
>

Eva Koťátková v Národní galerii vypráví příběhy

  • 31. ledna 2023,
  • 11:26,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Eva Koťátková ve své tvorbě spojuje objekty, koláže, kostýmy a texty do rozsáhlých, hravých, poetických a často performativních instalací, jimiž poukazuje na to, jak hluboce jsou naše osobní životy ovlivněny naším sociálním prostředím, jeho kódy a normami.

Reklama

Eva Koťátková, která patří mezi nejznámější české umělkyně současnosti, připravila pro Národní galerii působivou instalaci, kterou nazvala Moje tělo není ostrov. Monumentální Velkou dvoranu Veletržního paláce dokázala ovládnout s velkým citem a využila k tomu různé materiály, jako jsou kovové konstrukce, textilie, stoly nebo dřevěné bedny. A proto se jí podařilo i v chladné funkcionalistické hale vytvořit intimní prostory pro zamyšlení.

"Výstava Moje tělo není ostrov je postava v instalaci, která je fragmentovaným tělem, je to tělo z částí ryby, na jedné straně máme rybí ocas a na druhé straně máme rybí hlavu. Je to taktéž tělo složené z různých částí, včetně lidské košile a části jiných těl. Dalo by se říct, že na jednu stranu se jedná o instalaci, ale na druhou stranu se jedná o sbírku 21 příběhů, které jsou na výstavě jak ve formě audia, které je nejlépe slyšet v té rybí hlavě a také každou sobotu výstavu aktivují tři performeři, každou sobotu odpoledne mezi 2. a 5., kteří přechází mezi jednotlivými částmi instalace a oblékají na sebe kostýmy," řekl Rado Ištok, kurátor Národní galerie Praha.

Výstava vypovídá o dnešní době, v níž se výrazně mění vztahy ve společnosti a s nimi i umění, jeho obsah i výrazové prostředky. Do výstavního projektu se promítají úvahy o tom, kam sahá naše osobní svoboda, jak je důležité pochopit, že je někdo jiný než ostatní - ať už jakýmkoliv způsobem.

"Eva Koťátková je velmi charismatická osobnost, je to umělkyně, která pracuje do velké míry s empatií a to je právě význam těch příběhů a těch kostýmů. Vždy, když si ti performeři oblékají ty kostýmy, tak se jakoby obléknou do kůže někoho jiného a zprostředkovávají nám příběhy různého útlaku a různých zkušeností, které nejsou vždy pozitivní, dejme tomu zkušenosti různých forem jinakosti, zkušenosti šikany," řekl Rado Ištok, kurátor Národní galerie Praha.

Je zřejmé, že expozice nutí návštěvníky k zamyšlení a že na ni zcela spontánně reagují.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu