• Načítám...
>

Tajuplný svět kočovných umělců obsadil Chvalský zámek

  • 5. února 2023,
  • 17:13,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Putovní výstava Imaginárium Divadla bratří Formanů a jejich přátel okouzluje všude, kam zavítá. Tajuplný svět kočovných umělců je teď k vidění v Praze na Chvalském zámku. Netradiční výstava, na které se podílejí různí umělci z divadelního světa, je tam rozprostřená celkem do osmi hravých místností a baví nejen děti, ale i dospělé.

Reklama

Až se někdy ocitnete na okraji Prahy v Horních Počernicích, zastavte se na Chvalském zámku. Jeho prostory se proměnily v Imaginárium. Bratři Formanové tady totiž vytvořili výstavu, která oslavuje lidskou tvořivost, staré cirkusy a tradiční umění.

"Je to takový svět fantazie, do kterého zveme malé i velké, protože každý si tady přijde na své. Je to výstava, kde také naleznete pár obrázků, ale převážná část exponátů je určená k tomu, aby se jich lidé dotýkali, aby si je mohli vzít do ruky a aby si s nimi děti hrály," řekla Jaroslava Schmidtová - produkční na Chvalském zámku.

Jednotlivé expozice tak spíš než výstavu připomínají originální a propracované herní koutky.

anketa

Pojďme ale od začátku. Výstava je totiž ve dvou patrech rozdělená hned do osmi místností. V jedné z těch úvodních pak narazíme třeba na takzvané hybohledy od výtvarníka Pavla Macka.

"Hybohledy jsou takové malé skřínky, ve kterých je schován mikrosvět plný fantazie a různých i leckdy reálných a nebo naopak pohádkových situací," řekla Jaroslava Schmidtová - produkční na Chvalském zámku.

Drobným otvorem tak návštěvníci mohou nahlédnout třeba do nebe, krysařovi pod ruce nebo si prohlédnout tančícího vlka. A pojďme dál. 

"Čtyři místnosti. V prvním patře jsou takové pokojíčky jednotlivých umělců, teď se právě nacházíme v úvodní části, což je takový cirkusový stan. Sklepení zámku, to je takový tajuplný svět, který vás provádí lesem, zavede vás k vodě, můžete si zahrát i loutkové divadlo," řekla Jaroslava Schmidtová - produkční na Chvalském zámku.

Výstava ale není jen o nevšedních exponátech. Celkový dojem imaginárního světa totiž dotváří také speciální ozvučení a světlo.

"Za to krásné nasvícení, které vytváří ta tajuplná zákoutí, pod ním je podepsán pan Igor Schmidt a hudbu pro tuto výstavu připravil, sestříhal francouzský přítel Divadla bratří Formanů pan Philippe Leforestier," řekla Jaroslava Schmidtová - produkční na Chvalském zámku.

Lidská představivost, zvlášť ta dětská a umělecká, zkrátka nezná hranice a kdo si hraje, nezlobí. Při tvorbě Imaginária se tím nejspíš řídili i bratři Formanové. Přesto ale, až sem s dětmi zavítáte, myslete i na to, že s loutkami je třeba zacházet opatrně a s citem. Ale dorazte, svět kočovných umělců čeká na Chvalském zámku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu