• Načítám...
>

Potomek šlechticů si splnil sen. U Kolína koupil zámek

  • 7. února 2023,
  • 10:44,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Že dětské sny si můžete splnit v každém věku dokazuje potomek starého českého šlechtického zemědělského rodu ze západních Čech - Bohuslav Opatrný. Od mala si stavěl modely hradů a zámků a v pokročilejším věku si koupil jeden opravdový. Stojí v jedné docela nenápadné vesničce na Kolínsku, dojedete sem třeba vlakem z Prahy s přestupem v Pečkách. A čeká vás tu koncert, svatba i galerie obrazů české krajiny a památek od českých umělců.

Reklama

Renesanční perla středních Čech a také ukázka venkovského šlechtického sídla z počátku 17. století. Takový je zámek v Radimi na Kolínsku. Objekty ve stylu saské nebo také severské architektury jsou ve Středočeském kraji ojedinělé. O důvod víc, proč sem zavítat. Současným majitelem je Bohuslav Opatrný ze slavného šlechtického Sálského rodu, který si podle svých slov v 70 letech v mladické nerozvážnosti pořídil nové bydlení. Zámek stojí na místě původní vodní tvrzi s románskými sklepy, později ho vlastnili různí vladykové například Karel Záruba z Hustířan, bydleli tu i Šternberkové nebo Valdštejnové, sídlila tady také hraběnka Kinská nebo Lichtenštejnové.

"Dvanáct bohatých šlechtických rodů se tu vystřídalo až do konce 18. století, kdy panství koupil Josef Alois Lichtenštejn a tento rod tady vlastnil radimské panství nejdelší dobu - 141 let až do doby první republiky. Velice okleštěné ho prodali panu doktoru prof. Jaroslavu Bukovskému, který byl sice první člen nešlechtického rodu, ale zato byl osobním lékařem Masarykovy rodiny. Bukovštví spokojeně žili až do nástupu Němců, kteří tu byli do konce války a v 50. roce byla konečná, zámek přešel do státní správy, kdy nastala naprostá devastace kulturních i uměleckých hodnot," řekl Bohuslav Opatrný, majitel zámku, potomek rodu Opatrných.

Po letech války a komunismu se v roce 1996  vrátil zámek do soukromých rukou rodiny Bukovských, to už ale chybělo téměř všechno vybavení. Rozkradený zámek už má své nové vybavení od současného vlastníka. Ten nábytek sháněl po aukcích po celém světě, například na zámcích na Loiře ve Francii.

"Italská kredence 16. století, další truhla, která je z norského hradu ze začátku 15. století, rovněž i španělská skříň zhruba ze 16. století, takže takovéto vzácné kusy se tady najdou," řekl Bohuslav Opatrný, majitel zámku, potomek rodu Opatrných.

Dnes se ale v kdysi téměř zdemolovaném objektu konají koncerty vážné hudby, adventní koncerty a snoubenci si tu říkají své ano.

"Máme dva průvodcovské okruhy. Ten jeden je velice obsažný. Celý zámek je v podsklepení, což byla doména čeládky, černá kuchyně, jídelna čeládky, lednice, šatlava," řekl  Bohuslav Opatrný, majitel zámku, potomek rodu Opatrných.

A kdo bude zlobit, skončí ve středověké mučírně. Druhý okruh je o patro výš a nazývá se šlechtický. Tam si prohlédnete dámskou i pánskou ložnici, hodovní sál, reprezentační sál a nechybí ani zákristie a modlitební koutek. V nejvyšším patře na ochozu bude také od jara i třetí prohlídkový okruh. Bude zpřístupněn sál s gotickým mobiliářem a zmiňovanou galerií doplněný o 50 restaurovaných obrazů s biblickými náměty. Ani v noci ale zámek nespí. 

"Noční prohlídky tady probíhají při svíčkách, což má úplně úžasnou atmosféru," řekl Bohuslav Opatrný, majitel zámku, potomek rodu Opatrných.

Děti si zase oblíbily ložnici černokněžníka a dospěláci staročeské dobroty z místní kavárny. Zámek Radim najdete ve stejnojmenné obci na polovině cesty z Kolína na Nymburk a fungují tu po celý rok i v zimě, a to vždy v sobotu, neděli a během státních svátků. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu