• Načítám...
>

Primátor Svoboda poděkoval za pomoc při uprchlické krizi

  • 24. února 2023,
  • 16:39,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský primátor Bohuslav Svoboda poděkoval za solidaritu dobrovolníkům, neziskovým organizacím a dalším institucím za pomoc během ukrajinské uprchlické krize.

Reklama

Miliony korun ze sbírek, tuny humanitární pomoci a tisíce dobrovolníků. Od začátku války na Ukrajině uplynul rok. Na Hlavním nádraží, kde ještě před několika měsíci nocovali ukrajinští uprchlíci, poděkoval pražský primátor Bohuslav Svoboda všem dobrovolníkům za pomoc při ukrajinské uprchlické krizi.

"Já to vnímám skutečně jako zázrak toho, jak se vzbudila v těch lidech a dobrovolnících ta touha pomáhat. To je v dnešní době skutečně zázrak a já vyslovuji hluboký obdiv těm, kteří se tady bez váhání objevili," řekl Bohuslav Svoboda (Spolu) - primátor hl. m. Prahy.

"Pro mě tyto prostory na Hlavním nádraží jsou plné emocí, denně sem přijíždělo až 5, 5 tisíce uprchlíků a někteří zůstávali i na noc. Musely se zajistit základní prostředky, které každý z nás potřebuje, pak lepší koordinace s dopravci, protože ti vystavovali ty vlaky a vždy sem přijeli ti uprchlíci a hned šli do těchto prostor. Bylo to skutečně náročné, ale jsem pyšný," řekl Jiří Svoboda - ředitel Správy železnic.

Do pomoci se během nejsilnější vlny uprchlické krize zapojil na Hlavním nádraží také Český červený kříž. Jeho členové měli původně pomáhat pouze se zdravotní asistencí. Následky invaze si ale vyžádaly pomoc daleko širší.

"Bylo zapotřebí organizovat velké množství pomáhajících lidí, bylo zapotřebí komunikovat mezi neziskovými organizacemi a složkami IZS. Někdo musel vymyslet, jak budeme ty tisíce lidí, kteří nám čekali ve dvacetihodinové frontě v Kongresovém paláci stravovat, aby to současně přežili ti lidé, ale i Kongresový palác," řekl Josef Šonka - Český červený kříž.

Do pomoci se hned na začátku uprchlické krize zapojil i Středočeský kraj. První krajské asistenční centrum pro uprchlíky se otevřelo v městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze.

"My jsme si naivně s panem primátorem Hřibem mysleli, že to bude stačit a asi za tři dny se otevíralo obří centrum v Kongresovém centru, ale ani to nestačilo a pak vznikla další tři asistenční centra pomoci Ukrajině ve Středočeském kraji. Těch lidí, kteří potřebovali naši pomoc, bylo opravdu obrovské množství a my bychom to nikdy nezvládli, kdyby nebylo všech těch, kteří se zapojili," řekla Petra Pecková (STAN) - hejtmanka Středočeského kraje.

"My jsme vděční za to, že od prvního dne války Česká republika poskytovala všechnu potřebnou pomoc. To byla vojenská pomoc, to byla humanitární pomoc, lidská a morální pomoc. Vše, co jsme potřebovali, jsme hned měli," řekl Vitalii Usatyi - velvyslavec Ukrajiny v České republice.

V rámci akce byla také před Fantovou kavárnou na Hlavním nádraží odhalená socha dobrovolnice. Ve Fantově budově pak válku na Ukrajině mapuje panelová výstava s fotografiemi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu