• Načítám...
>

Cestující loni v pražské MHD rekordně zapomínali

  • 2. března 2023,
  • 11:58,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Cestující loni zapomněli v MHD rekordní počet předmětů. Vedle tradičních telefonů, sluchátek, kabelek nebo kabátů to byly také kuriozity jako domácí mazlíčci, hudební nástroje nebo neobvyklé osobní věci.

Reklama

Saxofon, trezor, běžky nebo leguáni. To je jen malý výčet toho, co cestující v loňském roce zapomněli v pražské hromadné dopravě. Ztráty v autobusech, tramvajích nebo metru byly navíc v roce 2022 největší v historii.

"Pražští cestující nahlásili na infolinku dopravního podniku v loňském roce bezmála 8, 5 tisíce ztrát, evidujeme skutečně nalezené předměty a těch bylo zhruba přes 7 200," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

Meziročně se tak jedná téměř o 34 % nárůst ztrát. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 to byl nárůst jen pětiprocentní.

 Rekordní počet v loňském roce ztracených věcí se ale také podařilo vrátit původním majitelům. Konkrétně se jedná o 3615 nálezů.


"Nejčastěji lidé ztrácejí kabelky, nějaká svá zavazadla, batohy, ale třeba i peněženky, mobilní telefony a klíče," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

V loňském roce ale řidiči, strojvedoucí a dozorčí nalezli i řadu kuriozit. V dopravních prostředcích a v prostorách MHD tak vedle tradičních mobilních telefonů, sluchátek nebo dokladů narazili třeba na prkénko od toalety, domácí mazlíčky nebo bibli.

"Lidé ztrácí například hudební nástroje, sportovní vybavení, ale i housle, flétnu, ukulele, ale třeba i hokejku, spacák a podobně. Lidé zapomínají i své domácí mazlíčky, nejčastěji psy a kuriozitou byl párek leguánů," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

Podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové rekordní počet nahlášených ztrát nesouvisí jen s vyšším počtem cestujících.

"vysvětlujeme si to tím, že cestující se zkrátka vrátili po covidu zpět do MHD a také třeba i tím, že máme i speciální infolinku na ty ztráty a nálezy," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

A právě na tu se mají cestující obracet v případě, že v pražské MHD něco zapomenou.

"Pokud cestující něco ztratí v metru, tak je nejlepší se ozvat na naší infolinku dopravního podniku, ale kvůli intenzitě provozu ten daný předmět zpravidla najdeme až druhý den, naopak třeba v tramvaji a autobusech je poměrně snazší něco dohledat, protože ten řidič se může podívat ihned na konečné," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

Veškeré nevyzvednuté ztráty a nálezy pak dopravní podnik posílá do kanceláře Magistrátu hlavního města Prahy v ulici Karolíny Světlé. Tady si pak veřejnost může své zapomenuté předměty vyzvednout. Pokud naopak cestující naleznou v dopravních prostředcích zapomenutý předmět, nejlepším řešením je odevzdat ho přímo řidiči autobusu nebo tramvaje, v metru pak dozorčímu stanice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu