• Načítám...
>

Staré záběry Zoo Praha natočil plukovník Zelinka

  • 3. března 2023,
  • 10:16,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská zoo odhalila záhadu o neznámém autorovi, který ve třicátých letech minulého století natočil v průběhu několika let záběry tehdy začínající zoologické zahrady. S odhalením identity pomohla odborná veřejnost. Unikátní filmové záběry natáčel plukovník Josef Zelinka s manželkou Helenou.

Reklama

Unikátní filmové záběry, které ukazují počátky pražské zoo ve 30. letech minulého století a které se objevily v Rakouském filmovém muzeu, natočil plukovník Josef Zelinka. Na tiskové konferenci koncem února pražská zoo dokonce požádala veřejnost o pomoc při hledání totožnosti autorů záběrů. Že by se mohlo jednat právě o Zelinku pak zahradu upozornil filmový znalec z Vojenského historického ústavu Milan Hrubý.

"Ještě ten den nezávisle na té tiskovce jsem se dozvěděl z Vojenského historického ústavu, že by to na těch záběrech mohl být důstojník, který sloužil za první republiky ve Vojenském leteckém a technickém ústavu," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Z Vojenského historického ústavu pak ředitel zoo dostal desítky tipů, kdo by záhadný filmař mohl být. Na základě iniciál a data povýšení pak vytipoval právě plukovníka Josefa Zelinku.

"Na začátku těch filmů je Z, čili iniciála Z a jednak to byla skutečnost, že z podplukovníka na plukovníka byl Josef Zelinka povýšen 1. ledna roku 1937, což odpovídalo tomu, jak je zachycen i v těch filmech," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

V době natáčení působil Josef Zelinka jako přednosta oddělení ručních zbraní a kulometů.

"Pracoval na vývoji palných zbraní. Byl to špičkový expert, který do značné míry ovlivňoval i to, jakou výzbroj má československá armáda. Za války údajně získával i zbraně pro odbojovou skupinu podplukovníka Mašína a na konci války za Pražského povstání pak bojoval na barikádách," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Nalezené filmy by zoo chtěla zpracovat do dokumentu o začátcích Zoo Praha, o tehdejších pracovnících, jejich fungování a připomenout také první chovaná zvířata. Na záběrech se objevují třeba slon Baby, hroch Petr nebo lachtani Batul a Hýta, které zahradě věnoval Vlasta Burian. Kromě Zelinkovy manželky Heleny a chovatelů se ve filmech objevuje také zakladatel a první ředitel pražské zoo Jiří Janda nebo třeba herečka Zita Kabátová.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu