• Načítám...
>

Na Petřín pojede nová lanovka. Při míjení se budou vozy mrkat

  • 7. března 2023,
  • 13:37,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Za dva roky vyjede na Petřín nová lanovka. Současné vozy Pražanům slouží už více než 36 let. Ty nové na sebe při míjení budou mrkat a červenat se.

Reklama

Na vrchol Petřína se lidé za dva roky svezou novou lanovkou. Vozy na sebe při míjení zablikají a budou se dokonce červenat.

"Podle zadání studie od Anna Marešová designers by se ty vozy měly červenat při potkání na té dráze, mělo by to zkrátka odkazovat na ten symbol lásky, který je s Petřínem spjat," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

Lanovou dráhou na Petřín se Pražané vozí už víc než 130 let. Cesta nahoru trvá 4 minuty a cestující překonávají výšku 130 metrů. Současné vozy jsou už třetí generací, slouží 36 let a tak není divu, že je třeba je obměnit.

"Ta trať na lanovce a zároveň i vozy už zkrátka dožívají, proto ta rekonstrukce byla potřeba," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

Nové vozy budou kvůli lepšímu výhledu více prosklené. Rozdíl oproti současné lanovce bude i v sedačkách. Ty budou sklápěcí a většina lidí tak bude sedět pouze před tím, než vůz vyjede ze stanice. Rozšířená bude vyhlídková plošina a vznikne také dostatečný prostor pro vozíčkáře nebo pro cyklisty.

"V těchto dnech jsme vyhlásili tendr na dodavatele vozů na lanovou dráhu na Petřín, budeme požadovat jak výrobu dodání, tak i zprovoznění těchto dvou vozů," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

Současná lanovka přepraví ročně průměrně 2 milióny cestujících, tedy více než 290 lidí za hodinu.

"Zvýší se i kapacita vozů, budeme požadovat, aby každý z těch vozů měl kapacitu minimálně 100 osob včetně obsluhy, dále budeme požadovat i životnost minimálně 25 let," řekla Aneta Řehková - mluvčí DP hl. m. Prahy.

Nákup nových vozů vyjde dopravní podnik na 150 milionů korun. První cestující se novou lanovkou svezou na jaře roku 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu