• Načítám...
>

Projekt START DRIVING zdokonaluje mladé řidiče

  • 9. března 2023,
  • 9:37,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Díky projektu Start Driving mohou mladí řidiči zdarma trénovat na polygonech. Zaměřuje se totiž na zdokonalovací výcvik začínajících řidičů ve věku 18–24 let s řidičským oprávněním skupiny B. Součástí výcviku v silničním provozu a na polygonu je i dopravně psychologický workshop akreditovaného dopravního psychologa a prezentace dopravního policisty.

Reklama

Cítit jistotu za volantem, umět předcházet krizovým situacím a když nastanou, umět je řešit. Právě to chce mladé řidiče naučit projekt Start Driving. Je totiž určen pro mladé začínající motoristy do 24 let, kteří si díky němu mohou zdarma zatrénovat na polygonu. 

“Je to projekt, který cílí na začínající mladé řidiče, který se jim snaží nějakým způsobem věnovat. Snaží se jim za nás za policii ukázat ta rizika, která jsou spojena s tím silničním provozem. Snaží se za nás jako za policii vyzdvihnout ta témata, která se týkají tragických dopravních nehod. Když si vezmeme statistiku dopravních nehod, tak mladí řidiči ve věku do 24 let zaviní 10 % všech dopravních nehod,” řekl Michal Hodboď, ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

Za projektem Start Driving stojí Asociace autoškol České republiky a Asociace center bezpečných jízd Autoklubu České republiky. Podílí se něm také Česká kancelář pojistitelů, která akci podporuje prostřednictvím prostředků z fondu zábrany škod. Díky tomu mohou mladí řidiči trénovat zcela zdarma na polygonech po celé naší republice. Účastníci absolvují osmihodinový vzdělávací program rozdělený na teorii i praktický výcvik.

"Toto je další příspěvek k tomu, aby na českých silnicích bylo bezpečněji a dát příležitost lidem, kteří získávají první zkušenosti za volantem, aby si vyzkoušeli autodrom, aby se v tomto směru vrátili zpět do autoškoly a dozvěděli se, jak reagovat třeba i ve vyhrocených situacích. To je určitě důležitá pomoc," řekl Martin Kupka, ministr dopravy.

"Je to o tom, že ten řidič začíná nějakou svou životní dráhu a bohužel někdy tu situaci není schopný úplně zvládnout a vyhodnotit, jak by se patřilo a končí to někdy tragicky," řekl Michal Hodboď, ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

"My se snažíme i tou novou změnou zákona přijít s prvky, které nejsou jenom restriktivní, nejsou to jen zákazy, je tam například i možnost řídit auto od 17 let pod dohledem mentora a to je přesně cesta, jak na české silnice dostat větší bezpečnost a jak v tomto směru působit pozitivně na ty, kteří se teprve dostávají do toho motoristického provozu. Co se týče těch dalších prvků v autoškolách, tak všechno nemůže zaplatit stát ani podobné projekty, tady jde opravdu o to, aby ti, kteří se chtějí na silnicích chovat bezpečně, aby na základě své vlastní odpovědnosti mohli takové nástroje využít. Já věřím, že i ta nová legislativa, řidičák na zkoušku i právě ta možnost řídit od 17 let pod dohledem mentora v tomto směru udělá dobrou službu, že větší část veřejnosti bude přemýšlet o tom, jak se vypravit na autodromu na základě svého vlastního rozhodnutí a jak takovou příležitost k tomu naučit se lépe řídit, lépe se chovat v provozu, jak jí udělat," řekl Martin Kupka, ministr dopravy.

Pokud si představíte získání řidičského oprávnění po autoškole jako pomyslnou maturitu, pak je projekt Start Driving pro čerstvé řidiče něco jako vysoká škola. Letos se do projektu mají možnost zapojit i rodiče. Hlavním cílem je totiž zvyšovat bezpečnost silničního provozu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu