• Načítám...
>

V galerii Jilská 14 se vydali na TRIP

  • 15. března 2023,
  • 12:10,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

V úterý 14. března se v galerii Jilská 14 konala vernisáž. Výstava s názvem TRIP představuje 5 mladých autorů jako jsou Dávid Čerťanský, Petr Gruber, Filip Horyna, Tomáš Skála či Gabriela Slaninková. Objekty zde budou k vidění až do 6. května.

Reklama

V galerii Jilská 14 je nyní k vidění nová skupinová výstava s příznačným názvem TRIP. Název sice znamená v překladu výlet, v tomto případě má ale i jiný významový přesah. Výstava představuje díla mladé malířské generace a téma je o mentálním krajinářství, kdy člověk potřebuje čas od času opustit velkoměsto a také potřebuje kompenzační rituály k zrychlenému životnímu stylu, který nás všechny obklopuje. 

"Cestování se nemusí odehrávat jen fyzicky tím, že jezdí do přírody nebo někam do hor nebo k moři, ale může cestovat i za počítačem v rámci Google Maps, může cestovat po své vlastní knihovně, může cestovat ve své vlastní fantazii, všechny tyto roviny jsou obsaženy v této výstavě. Já jsem vybral tyto autory, protože si myslím, že se tam odehrává nějaký specifický generační pocit, který si myslím, že je dobré podchytit včas," řekl Petr Vaňous, kurátor.

Výstava se orientuje na nejmladší autory, kteří pracují s kresbou i malbou a nachází se tu dokonce i jeden přesah do sochařství. Ukazuje se tu 1 autorka a 4 autoři a všichni jsou absolventi Akademie výtvarných umění v Praze. Jsou tu k vidění díla Davida Čerťanského, Petra Grubera, Filipa Horyny, Tomáše Skály i Gabriely Slaninkové.

"Tady máme obraz od Filipa Horyny, který se jmenuje Spáči a je to nějaká fantastická fantazijní krajina, před kterou jsou poházené spacáky, v nich jsou pravděpodobně ti spáči, ale ten krajinný výjev je spíše nějakým vnitřním modelem někoho, kdo sní. Je to vlastně sen, ta krajina se mění v takovou halucinační scénu. Tady máme obraz nejmladšího autora výstav, který se jmenuje David Čerťanský, je to autor, který se narodil na Slovensku a ještě studuje. Pro mě se tento způsob autoportrétu nebo podobizny seřazuje do nějaké vývojové linie dějin umění, kdy autoři, především v moderně, sami sebe zpodobovali právě nakročením mimo civilizaci někam do přírody nebo do nějakého extatického stavu, který si vyvolávali konzumací absintu," řekl Petr Vaňous, kurátor.

Na rozsáhlou skupinovou výstavu s názvem TRIP můžete do galerie Jilská 14 vyrazit do 6. května. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu