• Načítám...
>

Ve staré ubytovně na Bulovce Praha zbuduje městské byty

  • 16. března 2023,
  • 16:58,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha za téměř 20 milionů promění starou nepoužívanou ubytovnu nemocničních sester na Bulovce. Místo ní tady nechá vybudovat dvanáct sociálních bytů. Rekonstrukci budovy schválili pražští radní.

Reklama


Z bývalé ubytovny nemocničních sester v areálu Bulovka vzniknou městské byty. Rekonstrukci schválili pražští radní. 

"My se obecně snažíme z budov, kde je možné, aby se tam bydlelo, z nich udělat budovy pro bydlení. Tady ta ubytovna sester je takovou budovou," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hl. m. Prahy.

 Ve třetím a čtvrtém patře dnes už nevyužívané ubytovny vznikne celkem dvanáct sociálních bytů. Praha za jejich rekonstrukci zaplatí bezmála dvacet milionů korun.

"Ty pokoje budou jednopokojové a dvoupokojové, takže část z nich bude pro rodiny s dětmi a část z nich pro jednotlivce nebo pro bezdětné páry. Nemusí to být zdaleka jen lidé bez domova nebo tak, spousta rodin, které dnes žijí na ubytovnách, v azylových domech nemají standardní bydlení a mají nízké příjmy, tak pro ně je to určeno," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hl. m. Prahy.

80 procent z celkových nákladů na rekonstrukci získal magistrát dotací z operačního programu "Praha - pól růstu". Za získané peníze se zrekonstruuje třetí a čtvrté patro. První a druhé patro budovy plánuje Praha v budoucnu využívat pro sociální služby.

"V tom prvním patře se od počátku počítá s tím, že tam bude zázemí pro sociální služby v rámci decentralizace sociálních služeb, nicméně projekt v těch spodních patrech ještě není připraven," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hl. m. Prahy.

V posledních letech se Praha kvůli vysokým cenám bydlení potýká s bytovou krizí. Městský fond po roce 1991 zredukovaly o více než 80 % privatizace. Aktuálně Praha a městské části z původních 194 tisíc bytů vlastní jen něco kolem 30 tisíc bytových jednotek. Přeměna nevyužívané ubytovny tak má městu pomoci zvýšit dostupnost alespoň jednoho druhu bydlení.

"Historicky bohužel ani ty městské části, ani Praha je příliš nevyužívala na sociální bydlení, takže my třeba na úrovni Prahy jsme teprve v minulém volebním období začali rozvíjet sociální bydlení, pronajali jsme několik stovek sociálních bytů," řekl Adam Zábranský (Piráti) - radní hl. m. Prahy.

S nedostatkem bytů Praha bojuje dlouhodobě. Před dvěma lety například město schválilo strategii, podle které chce počet svých bytů do roku 2030 rozšiřovat o 500 ročně. Za poslední roky ale bytů spíše ubývá a nové se prakticky nestaví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu