• Načítám...
>

Po tříleté pauze Pražané opět oslavili Den Vltavy

  • 19. března 2023,
  • 20:17,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V neděli se do Prahy po tříleté pauze vrátily tradiční oslavy Dne Vltavy. Veřejnost se tak mohla zdarma svézt na lodích, parnících nebo na šlapadlech. Volný vstup byl také do muzea Karlova mostu. Řadu atrakcí si navíc lidé mohli užít nejen na řece, ale i v její bezprostřední blízkosti. My s kamerou jsme ale vyrazili na plavbu historickou lodí, která se do Prahy vrátila po 25 letech.

Reklama

Po tříleté covidové pauze se do Prahy vrátila oslava Dne Vltavy. Akci už tradičně pořádal Vševltavský spolek, který sdružuje přes 50 organizací spjatých s Vltavou. Organizátoři pro návštěvníky připravili řadu atrakcí. Největším lákadlem byly však tradičně plavby na výletních lodích.

"Letos to je už šestý ročník, kdy velké osobní lodě, jako je Czech boat, Taurus, Salonní rychloloď Nepomuk, vozí zdarma návštěvníky," řekl Zdeněk Bergman - převozník pražský.

Největším unikátem celé akce byl parník Labe, který na jediný den připlul z Děčína do hlavního města. I s ním mohli návštěvníci plout zcela zdarma.

"Parník Labe po více jak 25 letech přijel opět do Prahy, Martin Komrska ho zachránil v Německu, zrekonstruoval ho a bude s ním provozovat plavbu na Labi v Děčíně," řekl Zdeněk Bergman - převozník pražský.

Vltavu v metropoli brázdil parní veterán od roku 1949. V roce 1986 byl ale kvůli poruše kotle vyřazen z provozu. Nový život pak parníku vdechli v Německu, kde po přelomu tisíciletí korzoval řekou Vezerou. Loni na jaře loď zakoupila a opravila děčínská Labská plavební společnost. Do Prahy se tak na Den Vltavy parník vrátil po více než 37 letech. Řídit historický unikát v hlavním městě byl zážitek i pro zkušeného kapitána Vlastimila Trhala.

"Tato loď je dlouhá 57 metrů, je to staro-kolesový remorkér, je to parní stroj, je to náročnější tím, jak je ta loď vybavená třeba dokormidlovacím zařízením a nebo jak jsou vzadu ty propelery a lodní šrouby," řekl Vlastimil Trhal - kapitán parníku Vltava. 

anketa

Kromě vyjížděk výletními loděmi lidé mohli navštívit také třeba loď Pivovar u Štefánikova mostu s komentovanými prohlídkami nebo také Muzeum Karlova mostu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu