• Načítám...
>

Muzeum pražského vodárenství se otevřelo veřejnosti

  • 19. března 2023,
  • 20:13,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražské vodovody a kanalizace zdarma zpřístupnily zájemcům Muzeum pražského vodárenství. Ti se tak mohli dozvědět, jak se třeba před sto lety čerpala voda, jak vypadalo potrubí například z období antiky a co všechno mají Pražské vodovody a kanalizace dnes na starost nebo jakou techniku k tomu místní zaměstnanci využívají.

Reklama

Muzeum pražského vodárenství v Podolí se na jeden den otevřelo veřejnosti. Pražské vodovody a kanalizace prostory zpřístupnily u příležitosti Světového dne vodárenství.

"Rezervace byly po 50 osobách na prohlídku a za dva nebo tři dny jsme měli vyprodáno," řekla Marcela Segeťová - manažerka komunikace a marketingu PVK.

"U nás v muzeu v rámci volné exkurze, volné prohlídky lze vidět průřez vodárenskou historií města Prahy. K vidění jsou jak původní čerpací stroje, tak například modely původních čerpacích pražských strojů," řekl Kryštov Drnek - manažer archivu muzea.

Největším exponátem muzea je pístové čerpadlo Gatterovo kolo. V letech 1902 - 1975 čerpalo vodu pro 200 lidí v obci Pavlovice.

"Je to jeden z posledních exemplářů tohoto druhu čerpacího stroje, který se dochoval, protože většina z nich byla sešrotována v průběhu let," řekl Kryštov Drnek - manažer archivu muzea.

Novinkou letošního roku pak byl doprovodný program na nádvoří vodárny. Tady zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací návštěvníkům představili svou techniku, kde nechyběl třeba tenhle recyklační vůz na vysokotlaký proplach kanalizace.

,"Vysaje vlastně splaškové nečistoty z kanalizace, přerecykluje do čisté vody, čistá voda jde zpět do systému, která čistí tu kanalizaci, hrubé nečistoty zůstávají v autě," řekl Karel Hegenbart - obsluha vozu.

Na nádvoří pak také odborníci z PVK návštěvníkům vysvětlovali, co do kanalizace a odpadních vod patří a co ne.

"My se často setkáváme s tím, že nám tam lidé vlévají třeba olej, který do kanalizace nepatří, vhazují tam různé hygienické potřeby nebo třeba ruličky od toaletního papíru, které nepatří do toalety, vlhčené ubrousky, s tím se teď hodně potýkáme v čistírnách, to nám tam hodně zalepuje. Zjednodušeně se dá říci, že do té kanalizace patří jen toaletní papír, mýdla, sprchové gely, šampony," řekl Martin Srb - manažer útvaru technologie vod.

Zajímavá místa pražského vodárenství si pak zájemci mohli prohlédnout pomocí 3D brýlí. Z historické části muzea se návštěvníci mohli osobně podívat třeba na vodovodní potrubí z antického období nebo na část hradního vodovodu z doby císaře Rudolfa II. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu