• Načítám...
>

Praha pomůže Slovensku s obnovou vyhořelých budov

  • 20. března 2023,
  • 14:15,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Vedení hlavního města pomůže s opravou požárem zničených sedmi historických budov v Bánské Štiavnici. Praha na obnovu poškozených budov přispěje částkou deset milionů korun. Konkrétní podobou pomoci se ale pražští radní budou ještě zabývat na svém dalším jednání.

Reklama

Vedení hlavního města pomůže s opravou požárem zničených sedmi historických budov v Bánské Štiavnici. O finanční podpoře rozhodli pražští radní na svém jednání.

"Bánská Štiavnica je dlouholetým partnerským městem hlavního města Prahy. Zvláště ve chvíli, kdy Praha byla 4. prosince 1992 zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO a Bánská Štiavnica hned rok na to Prahu následovala. Myslíme si a já za to děkuji radě, že se dohodla na tom, že Praha, možná symbolicky, podpoří rekonstrukci těch shořelých budov a dalších objektů na tom hlavním náměstí v Bánské Štiavnici," řekl Jan Wolf (KDU-ČSL), zastupitel hl. m. Prahy.

Praha na obnovu poškozených budov přispěje částkou deset milionů korun. Konkrétní podobou pomoci se ale pražští radní budou ještě zabývat na svém dalším jednání.

"My za Prahu samozřejmě přejeme bánsko-štiavničanům, aby co nejdříve zrekonstruovali, zrestaurovali ty budovy, které bohužel lehly z velké části popelem, to znamená, že to nebude úplně rekonstrukce, ale možná to bude něco jako v Drážďanech v podstatě budování kopií těch domů, které tam byly. V každém případě je to i pro Prahu velké ponaučení, abychom zvláště v centru dávali pozor a abychom opravdu chránili památky, protože to, co se stalo ve Štiavnici, se může stát kdykoliv a komukoliv z nás," řekl Jan Wolf (KDU-ČSL), zastupitel hl. m. Prahy.

Požár v Bánské Štiavnici vypukl v sobotu dopoledne v jedné z budov v historickém centru tohoto desetitisícového města, jehož historická část je památkovou rezervací a je na seznamu světového dědictví UNESCO. Postupně se rozšířil na další budovy a poškodil celkem sedm objektů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu